Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στη Γαλλία κατά  της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν.

Ads

Εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους σε κάθε γωνιά της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικάτων και φορέων για νέα 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην επιμονή της κυβέρνησης Μακρόν να προχωρήσει και να υπερψηφίσει τη μεταρρύθμιση παρά το συνεχόμενο και αυξανόμενο κύμα οργής στις τάξεις των πολιτών.

Οι διαδηλωτές έχουν βαφτίσει την 23η Μαρτίου «Μαύρη Πέμπτη», ενώ στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι αναμένεται να συμμετάσχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στον Μακρόν είναι η παρουσία εκατομμυρίων πολιτών στους δρόμους», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτίνες.

Ads

Λόγω της σημερινής απεργίας δεν θα λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος, οι αερομεταφορές, τα σχολεία, οι αποθήκες πετρελαίου και ο τομέας καθαριότητας.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν κάνει βήμα πίσω. Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η δρομολογημένη αύξηση κατά δύο έτη του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (από τα 62 στα 64) θα εφαρμοστεί, ακόμη κι αν αυτό έχει κόστος στη δημοφιλία του.

«Σας λέω υπεύθυνα, δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου. Ούτως ή άλλως δεν μπορώ συνταγματικά, όμως ανάμεσα στο βραχυπρόθεσμο δημοσκοπικό όφελος και το καλό της χώρας, επιλέγω το εθνικό συμφέρον. Κι αν γι’ αυτό χρειάζεται να χάσω σε δημοφιλία, μπορώ να το αντέξω», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μακρόν.