Ads

Μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων δίνουν τα σωστικά συνεργεία στις νότιες Φιλιππίνες μετά την τροπική καταιγίδα που ξέσπασε την Παρασκευή. Τουλάχιστον 653 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 808 αγνοούνται από τις πλημμύρες, σύμφωνα με αξιωματούχους και στελέχη των υπηρεσιών αρωγής. Οι αρχές της χώρας εξετάζουν το ενδεχόμενο της ταφής των θυμάτων σε ομαδικούς τάφους προς αποφυγήν μετάδοσης επιδημιών.

Περισσότερο επλήγησαν οι πόλεις Καγκαγιάν ντε Ορο και Ιλίγκαν στο νότο, όπου ο αριθμός των θυμάτων εκεί ανέρχεται σε 552, δήλωσε ο Γκουέν Πανγκ, γενικός γραμματέας του Εθνικού Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων.

Η τροπική καταιγίδα Ουάσι, -ή Σεντόνγκ-έπληξε την περιοχή Μιντανάο στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, αυξάνοντας το επίπεδο του νερού σε πολλά ποτάμια.

Ads

Στην περιοχή έχουν σπεύσει στρατιώτες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια και για την παροχή βοήθειας σε όσους έχασαν τις κατοικίες τους, ενώ περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα εκκένωσης.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι τοπικές κυβερνήσεις κατακλύζονται από κλήσεις επιζώντων που ζητούν να βρουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Ο Μπενίτο Ράμος, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, δήλωσε ότι δεκάδες χωριά έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί αλλά ακόμη δεν έχουμε επιβεβαιώσει τον αριθμό» είπε στα ΜΜΕ. Πάντως, οι αρχές των Φιλιππίνων αισιοδοξούν ότι θα βρεθούν επιζήσαντες.

Έχουμε εμπειρία από το παρελθόν όταν βρήκαμε κάποιον ζωντανό οκτώ, ακόμη και δέκα μέρες μετά την καταστροφή επεσήμανε ο Μπενίτο Ράμος, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. “Επομένως συνεχίζουμε τις έρευνες και τις επιχειρήσεις διάσωσης,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών μετέφεραν σήμερα τρόφιμα, νερό και φάρμακα στα κατάμεστα κέντρα προσωρινής διαμονής των πλημμυροπαθών, ενώ οι αρχές της χώρας εξετάζουν το ενδεχόμενο της ταφής των θυμάτων σε ομαδικούς τάφους προς αποφυγήν μετάδοσης επιδημιών.