Το τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που δέχθηκε την ισραηλινή επίθεση τον Μάιο του 2010 επισκέφθηκε ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Ο Χανίγιε απέτισε φόρο τιμής στους εννέα ακτιβιστές που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επίθεσης.

Ads

 

Ο ηγέτης της Χαμάς πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία. Την Κυριακή συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Χανίγιε για την υποστήριξή του και χαιρέτισε τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.
 
Ο Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Τουρκία ήταν να ευχαριστήσει τον τουρκικό λαό για την υποστήριξή του στο παλαιστινιακό αίτημα.
 
Επεσήμανε ότι η Άγκυρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ και τόνισε ότι «οφείλουν οι Παλαιστίνιοι πίστη» στους εννέα «μάρτυρες της ελευθερίας» που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης στο Mavi Marmara.
 
Ο Χανίγιε έφτασε στην Τουρκία στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 και τον ισραηλινό αποκλεισμό που ακολούθησε.