Εκτός από οικολογική – διατροφική απειλή, η εξαγορά της Monsanto από τη Bayer συνιστά και εργασιακή «σφαγή». ‘Ετσι, η Bayer ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι το 2021 θα καταργήσει 12.000 θέσεις εργασίας από τις συνολικά 118.200 που έχει σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή το 10% του προσωπικού της εταιρείας, στον απόηχο της εξαγοράς της Monsanto.

Ads

Σχεδόν οι μισές από τις θέσεις που θα καταργηθούν αφορούν διοικητικές υπηρεσίες, ενώ 4.100 θέσεις θα καταργηθούν στο τμήμα των αγροχημικών προϊόντων, μια άμεση συνέπεια του «γάμου» με τη Monsanto.

Επιπλέον, θα καταργηθούν 1.250 θέσεις εργασίας στον φαρμακευτικό τομέα της και 1.100 στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Παράλληλα η Bayer αναφέρει ότι αναζητεί στρατηγικές επιλογές για τη σειρά αντιηλιακών Coppertone και τα προϊόντα φροντίδας ποδιών Dr. Scholl’s, ενώ θα εκποιήσει το τμήμα υγείας των ζώων.

Ads

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία, που εξαγόρασε την αμερικανική Monsanto πέρυσι, γνωστοποίησε επίσης ότι αναζητεί αγοραστή για το μερίδιό της ύψους 60% της γερμανικής Currenta.

«Αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες και θα θέσουν νέες βάσεις για τη Bayer, επιτρέποντάς της να βελτιώσει τις επιδόσεις της και την ευελιξία της» δήλωσε ο Βέρνερ Μπάουμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας με έδρα τη Λεβερκούζεν.

Η Bayer κατέβαλε το ποσό των 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων (54 δισεκατομμύρια ευρώ) φέτος για να αποκτήσει τη Monsanto, τον αμερικανικό κολοσσό φυτοφαρμάκων και γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, που παράγει μεταξύ άλλων το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο με τη χημική ουσία γλυφοσάτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βέρνερ Μπάουμαν βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να δώσει ώθηση στην τιμή της μετοχής του κολοσσού έπειτα από μια πτώση άνω του 35% έως τώρα φέτος, στην οποία συνέβαλε η ανησυχία για τις περισσότερες από 9.000 αγωγές που αντιμετωπίζει για το ζιζανιοκτόνο της Monsanto, το Roundup.