Τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στην Uber, με την απομάκρυνση του ιδρυτή της από την εταιρεία και τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, στάθηκαν αφορμή για τον συνιδρυτή της πλατφόρμας LinkedIn Ρέιντ Χόφμαν, να αναρτήσει ένα κείμενο στο οποίο κάνει έκκληση για αλλαγές στην τεχνολογική κοινότητα της Σίλικον Βάλεϊ.
Συγκεκριμένα, στο κείμενό του ο Χόφμαν προτείνει ότι ο κλάδος της τεχνολογίας θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό που περιέγραψε ως «Όρκο Ευπρέπειας», έναν κώδικα δεοντολογίας που θα χαρακτηρίζει τον εργασιακό χώρο από υπεύθυνη και επαγγελματική συμπεριφορά.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, αφορμή για το κείμενο του Χόφμαν στάθηκαν τόσο τα πρόσφατα γεγονότα στην Uber, όσο και μία έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η συνδρομητική ιστοσελίδα τεχνολογικών ειδήσεων «The Information» στην οποία αναφέρονται λεπτομέρειες σχετικά με πληθώρα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος του Τζάστιν Κάλντμπεκ, μεγαλοστέλεχους στην εταιρεία Binary Capital.
Στην έκθεση αναφέρονται τα ονόματα πολλών γυναικών που εργάζονται στον χώρο της τεχνολογίας, τις οποίες φέρεται ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά ο Κάλντμπεκ. Μεταξύ των γυναικών που επέλεξαν να μιλήσουν δημόσια, ήταν η Νινιάν Γουάνγκ, η οποία συν-δημιούργησε το Google Desktop και τέλεσε ως CTO στην εταιρεία Minted, καθώς και οι Σούζαν Χο και Λέιτι Χσου, συνιδρύτριες της διαδικτυακής ταξιδιωτικής υπηρεσίας Journy.
«Η κυρία Γουάνγκ ισχυρίζεται ότι ο Κάλντμπεκ, θέλοντας ανεπίσημα να την προσλάβει σε μια θέση στον τομέα της τεχνολογίας, προσπάθησε να κοιμηθεί μαζί της», αναφέρεται στην έκθεση του «The Information».
«Η κυρία Χο δήλωσε ότι ο Κάλντμπεκ, ενώ συζητούσε για κάνει επένδυση στη νεοσύστατη εταιρεία της, άρχισε να της στέλνει μηνύματα μέσα στη νύχτα, προτείνοντας της συνάντηση. Από την πλευρά της η κυρία Χσου κατήγγειλε ότι ο ίδιος άνδρας την είχε αγγίξει άσεμνα κάτω από το τραπέζι ενός εστιατορίου στο Μανχάταν».
Την Κυριακή το απόγευμα ο Κάλντμπεκ απάντησε στους ισχυρισμούς.
«Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν οι πιο σκοτεινές της ζωής μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσίευσε αρχικά η ιστοσελίδα Axios. «Έκανα πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, μερικά από τα οποία ήρθαν στο φως την περασμένη εβδομάδα. Το να λες ότι λυπάσαι για τη συμπεριφορά σου είναι απλά μια υποεκτίμηση. Ωστόσο, πρέπει να το πω: Λυπάμαι πάρα, πάρα πολύ». Ο ίδιος ζήτησε συγνώμη και για το γεγονός ότι συνέβαλε στη δημιουργία ενός «εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος μεταξύ των δύο φύλων».
«Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει ο τεχνολογικός κλάδος να δράσει ενεργά για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, όπου οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε μια τέτοιου είδους συμπεριφορά να αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνέπειες που θα είχαν αν επρόκειτο για έναν απλό υπάλληλο», καταλήγει στο κείμενό του ο Χόφμαν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >