«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η κρίση έχει περάσει όταν μία κυβέρνηση επιστρέφει στις αγορές και οι κερδοσκόποι μπορούν να αρχίσουν ξανά να τζογάρουν με το μέλλον των λαών», δηλώνει στο tvxs.gr, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν και νυν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Στις προτεραίοτητες που θέτει σε περίπτωση εκλογής του στην Κομισιόν, ρίχνει το βάρος στην καταπολέμηση της ανέργιας και της φοροδιαφυγής, ενώ σημειώνει ότι «οι αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο» καθώς «η Γερμανία είναι απλώς ένα από το 28 κράτη-μέλη της ΕΕ». Σε ό, τι αφορά την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, εκτιμά πως αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι «παίζουν με τους φόβους και τις ανασφάλειες των απογοητευμένων» ψηφοφόρων, οι οποίοι «υποφέρουν από τις λάθος πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας».
Αν εκλεγείτε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;
Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι η κύρια προτεραιότητά μου. Θα προτείνω την αυξημένη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee), την οποία οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προτείνει στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο. Η επόμενη προτεραιότητά μου είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Λένε κάποιοι ότι όταν οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν επενδύσεις, οι δαπάνες αυτές μεταφράζονται σε χρέος. Αυτό δεν είναι αληθές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει 1,5 τρισ. ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Αν διασφαλίσουμε την ανάκτηση μεγάλου μέρους αυτών των χρημάτων, τότε οι προϋπολογισμοί θα ενισχυθούν σημαντικά. Στόχος είναι να επαναφέρουμε τη φορολογική και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στην ΕΕ;
Θα προτείνουμε ένα νέο χρηματοδοτικό σχήμα το οποίο θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Αυτό το χρηματοδοτικό σχήμα θα στηρίζει μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Το σχέδιο είναι να παρέχονται δάνεια -που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την πρόσληψη νέων ανθρώπων- με χαμηλότερα επιτόκια ή με όρους μακροχρόνιας αποπληρωμής.
Θα μπορούσε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να συνεχιστεί επιτυχώς όταν οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται στο Βερολίνο αντί για τις Βρυξέλλες;
Οι αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, όχι στο Βερολίνο. Η Γερμανία είναι απλώς ένα από τα 28 κράτη -μέλη της Ε.Ε. Δεν αποφασίζει για όλους τους άλλους. Η δική μου προεδρία στην Κομισιόν θα επικεντρωθεί στην κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη και όχι σε θεσμικά ζητήματα που δεν βοηθούν τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους.
Κατά την άποψή σας, ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη; Έχετε κάποιο σχέδιο για να τη σταματήσετε;
Καταρχήν, παρόλο που σε κάποιες χώρες υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις, γενικά δεν θα πρέπει να βάζουμε τους ακροδεξιούς στο επίκεντρο, όταν δεν χρειάζεται, διότι έτσι τους προωθούμε. Η άνοδός τους οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι παίζουν με τους φόβους και τις ανασφάλειες των απογοητευμένων, δυσαρεστημένων και θυμωμένων ψηφοφόρων, οι οποίοι υποφέρουν από τις λάθος πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας. Αναγκάστηκαν να ζουν μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δίνει τα λεφτά των φορολογούμενων στους κερδοσκόπους και τις τράπεζες, ενώ οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειά και οι ευάλωτες ομάδες υποφέρουν.
Οι ακροδεξιοί και λαϊκιστές βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους προσπαθώντας συχνά να απευθυνθούν στα χαμηλότερα ένστικτα, μεταδίδοντας μηνύματα μίσους. Παρουσιάζουν φαινομενικά εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, οι οποίες όμως δεν μπορούν να σταθούν στην πραγματικότητα. Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγές, όμως σίγουρα δεν χρειάζεται την καταστροφή. Οι λαϊκιστές κατακρίνουν τα πάντα αλλά δεν προτείνουν πρακτικές λύσεις. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν παραδείγματα τέτοιων κομμάτων που «πετροβολούν το σπίτι» αλλά δεν προτείνουν πώς θα ξαναχτιστεί. Μία σοσιαλδημοκρατική Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κοινοβούλιο θα τοποθετήσει ξανά τους πολίτες στην καρδιά των πολιτικών της.
Πρέπει η Ευρώπη να κλείσει τις πόρτες της παράνομης μετανάστευσης;
Χρειαζόμαστε ένα σύστημα νόμιμης μετανάστευσης με σαφή κριτήρια. Ο λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζουμε τόσο δύσκολες καταστάσεις με ανθρώπους που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα, είναι επειδή δεν έχουν άλλη λύση. Πέφτουν στα χέρια εγκληματικών συμμοριών γιατί είναι απελπισμένοι. Η Ευρώπη πρέπει να δίνει ελπίδα, βάζοντας όμως κριτήρια με ένα σύστημα, όπως αυτό των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Επίσης, χρειαζόμαστε ένα σύστημα φιλοξενίας προσωρινών και μόνιμων προσφύγων.
Είναι η Ευρώπη στη σωστή πλευρά της ιστορίας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία;
Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Όμως η Ευρώπη προσπαθεί σκληρά να υπερασπιστεί τις αξίες της, να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να βοηθήσει στην εκτόνωση και τη σταθεροποίηση της παρούσας κατάστασης. Το σημαντικότερο τώρα είναι να στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερες και δίκαιες.
Συμμερίζεστε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση;
Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη, ότι η κρίση έχει περάσει όταν μία κυβέρνηση επιστρέφει στις αγορές και οι κερδοσκόποι μπορούν να αρχίσουν ξανά να τζογάρουν με το μέλλον των λαών. Το μέτρο το δικό μου για την ανάκαμψη είναι το πόσες θέσεις εργασίας μπορούμε να δημιουργήσουμε για τους ανθρώπους και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι φυσιολογική όταν υπάρχουν 10 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι από την έναρξη της κρίσης στην Ε.Ε. Η προεδρία μου στην Κομισιόν θα επενδύσει στο να βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας να ανακάμψει και να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Οι πολίτες μας θα έρθουν ξανά στην καρδιά των προγραμμάτων μας και δεν θα είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα υπαγορεύουν την πολιτική μας.
****************************
Οι ερωτήσεις είναι ίδιες με αυτές που τέθηκαν και στον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν με τη «Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη», Γκι Φερχόφστατ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >