Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 1730 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί στη Μαριούπολη τις τελευταίες τρεις μέρες, εκ των οποίων οι 771 κατέθεσαν τα όπλα τις τελευταίες 24 ώρες.

Ads

Από τη δική του μεριά Ουκρανός στρατηγός ανέφερε ότι η απομάκρυνση των μαχητών από την πόλη συνεχίζεται, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

«Στην κατεύθυνση της Μαριούπολης, έχουν ληφθεί μέτρα για την απομάκρυνση των ηρώων μας», δήλωσε ο Ολέκσιι Γκρόμοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πάντως, το Κίεβο αρνείται να ξεκαθαρίσει πόσοι ήταν μέσα στο εργοστάσιο ή να σχολιάσει τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι, αφότου επιβεβαίωσε πως λίγοι πάνω από 250 παραδόθηκαν τις πρώτες ώρες αφού τους διέταξε να καταθέσουν τα όπλα.

Ads

Χαρακτηριστικό το “θολού τοπίου” που υπάρχει είναι το γεγονός πως ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών που ελέγχουν την περιοχή δήλωσε πως σχεδόν οι μισοί μαχητές παραμένουν μέσα στη χαλυβουργία, όπου υπόγεια καταφύγια και στοές τους προστάτευσαν από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.

«Περισσότεροι από τους μισούς έχουν ήδη φύγει, περισσότεροι από τους μισούς έχουν παραδώσει τα όπλα τους», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι Solovyov Live. «Αφήστε τους να παραδοθούν, αφήστε τους να ζήσουν, αφήστε τους ειλικρινά να αντιμετωπίσουν το φορτίο για όλα τα εγκλήματά τους», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Σιγή ασυρμάτου» από την Ουκρανία

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια για το τι απέγιναν οι μαχητές, καθώς διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη στα παρασκήνια για τη διάσωσή τους.

«Το κράτος καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες προκειμένου να επιτύχει τη διάσωση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ σε συνέντευξη Τύπου. «Οποιαδήποτε πληροφορία προς το κοινό θα έθετε σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία».