Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ η πόλη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις. Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναχώρησε οδικώς.

Ads

Στην επιχείρηση εκκένωσης συμμετέχουν δημοσιογράφοι και ομογενείς που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη και κινείται προς την πόλη Ζαπορίζιε και ανάλογα με τις συνθήκες προς τα σύνορα με τη Μολδαβία. Στη Μολδαβία θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι υπό την πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Νωρίτερα, μιλώντας στον απεσταλμένο του OPEN Σωτήρη Δανέζη, ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος περιέγραψε πώς σχεδιάστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης και επεσήμανε ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι θα περάσουν από εδάφη που δεν γνωρίζουν από ποιες δυνάμεις ελέγχονται. Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώθηκαν από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ενώ μετά την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης δημοσιογράφων και ομογενών στη Μαριούπολη θα επιστρέψει και ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος.