«Είμαι εδώ»! Με αυτά τα λόγια, η 50χρονη Δανή Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Politiken» της πατρίδας της επιβεβαίωσε κάτι που οι Βρυξέλλες συζητούσαν εδώ και μήνες: θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων (ALDE) για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η «κυρία των φόρων», όπως την αποκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Επίτροπος Ανταγωνισμού έχει γίνει μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ads

Κόρη λουθηρανών, υπουργός Παιδείας στα 30 της, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Δανίας, η Βεστάγκερ αναδείχτηκε, στα μέσα Φεβρουαρίου, από τον οργανισμό BCW σε συνεργασία με την EurActiv, ως η πιο δημοφιλής Επίτροπος. «Δεν θα αργήσουμε πολύ να δούμε τη ‘Βασίλισσα Μαργκρέτε’ — ένα από τα παρατσούκλια της– να γίνεται η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη», γράφει η Politiken. Στα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στους οποίους φαίνεται να ταιριάζει αυτό το επίθετο.

Οι Φιλελεύθεροι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν όμως την τέταρτη κοινοβουλευτική ομάδα και δεν φαίνεται να είναι σε θέση να πάρουν κάτι καλύτερο από την τρίτη θέση στις εκλογές του Μαΐου. Ωστόσο, στο Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν τα κράτη μέλη, θα διεξαχθεί πραγματική μάχη. Οι Φιλελεύθεροι έχουν κάποια επιρροή διαθέτοντας οκτώ αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Σε περίπτωση που o Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κορυφαίος υποψήφιος των συντηρητικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις ευρωεκλογές δεν θα έχει την πλειοψηφία για να εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής, η Φιλελεύθερη Μαργκρέτε είναι ένα από τα φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της ισχυρότερης αρχής στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, η Δανή Επίτροπος, αν και μιλάει γαλλικά και έχει εξοχικό στη νότια Γαλλία, προέρχεται από μια χώρα μη-μέλος της ζώνης του ευρώ. Το “χειρότερο” για αυτήν; Είχε απορρίψει νωρίτερα αυτόν τον χρόνο τη συγχώνευση μεταξύ της Alstom και Siemens, προκαλώντας την οργή του Παρισιού και του Βερολίνου. Η Επίτροπος προχώρησε στην κίνηση αυτή καθώς φοβόταν αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στην αγορά των τρένων υψηλής ταχύτητας. Τώρα, οι υπουργοί Οικονομικών και των δύο χωρών ζητούν μια αλλαγή στο δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου να καταστούν δυνατές τέτοιες συγχωνεύσεις στο μέλλον. Ερωτηθείσα, η Βεστάγκερ τόνισε ότι «αποφασίσαμε να επιμείνουμε στον υγιή ανταγωνισμό».

Ads

Σαν να μην έφτανε αυτό, προκάλεσε και την οργή του αμερικανού προέδρου Τραμπ, καθώς ήταν αυτή που προκάλεσε την επιβολή προστίμου-μαμούθ, ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Google.
Η Μαργκρέτε δεν δίστασε άλλωστε να τα βάλει –εκτός από την Google– με εταιρείες όπως η Facebook, η Apple και η Amazon και έτσι απέκτησε τη φήμη του θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Η Apple, η Google, η Starbucks, η Disney, η General Electrics, η Amazon, η Facebook, η ρωσική Gazprom είναι μερικές από τις εταιρείες-κολοσσούς που τρέμουν στο άκουσμα του ονόματός της και για τη Silicon Valley αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη.

«Δεν έχει ίχνος συναισθηματισμού» έγραψαν για εκείνη οι New York Times, ενώ η Guardian επισημαίνει ότι είναι η πολιτικός που ενέπνευσε το «Borgen: Συνωμοσίες εξουσίας», τη δημοφιλή σειρά, πρωταγωνίστρια της οποίας είναι μία ευφυής και δυναμική πρωθυπουργός, που μπορεί και συνδυάζει την καριέρα με την οικογένεια.