Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και ξένοι δρομείς καθώς και αλληλέγγυοι ακτιβιστές διαφόρων εθνικοτήτων, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και τη δυνατή βροχή έτρεξαν στο μαραθώνιο που έγινε για πρώτη φορά στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στην πόλη της Βηθλεέμ. Ανταπόκριση της Πέπης Μεσσίνη

Ads

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη μη-κυβερνητική οργάνωση «Δικαίωμα στην Κίνηση», υπό την αιγίδα του Ανώτατου Παλαιστινιακού Συμβουλίου Νεολαίας και Αθλητισμού.

image
 
Ο μαραθώνιος συμπεριλάμβανε εκτός από την κλασική διαδρομή των 42,2 κι άλλες τρεις εναλλακτικές διαδρομές των 21, 10 και 5 χιλιομέτρων με συμβολικό χαρακτήρα.

image

Ads

image

Εξαιτίας του διαχωριστικού τείχους γύρω από την πόλη, καθώς και τον αποκλεισμό της περιοχής από τις ισραηλινές δυνάμεις έξω από τα τείχη, δεν υπήρχε αρκετός χώρος ώστε να τρέξουν οι δρομείς την διαδρομή είτε των 42,2 χιλιομέτρων είτε των άλλων τριών γι’ αυτό και οι δρομείς έτρεξαν στους γύρω προσφυγικούς καταυλισμούς επαναλαμβάνοντας τα ίδια σημεία του δρόμου ώστε να καλύψουν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα. 

image
 
Νικητής του μαραθωνίου ήταν ο παλαιστίνιος Αμπντελ Νάσερ Αουάζνε, 28 ετών από την Ιεριχώ, ο οποίος αφιέρωσε το βραβείο του σε όλους τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους και στους απεργούς πείνας με ιδιαίτερη μνεία στο Σάμερ Ισσάουϊ που βρίσκεται στην 281η ημέρα απεργίας.