Βίντεο που φέρεται να εικονίζει έξι δυτικούς ομήρους έδωσαν στη δημοσιότητα τζιχαντιστές που δρουν στο Μάλι, λίγη ώρα πριν την περιφερειακή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στην αφρικανική χώρα και στην οποία συμμετέχει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ads

Όπως μεταδίδει ο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αφηγητής που μιλάει στα αγγλικά λέει πως στο 17λεπτο βίντεο εμφανίζονται όμηροι από τη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, την Κολομβία, την Αυστραλία, τη Ρουμανία και την Ελβετία. Το βίντεο φέρει την ονομασία της οργάνωσης JNIM, η οποία συνδέεται με την αλ-Κάιντα.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εικόνων ούτε το πότε βιντεοσκοπήθηκαν.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Ρουμάνος που εμφανίζεται στο βίντεο, ο Ιούλιαν Γκέργκουτ, είχε απαχθεί τον Απρίλιο 2015 από ένα ορυχείο στην Μπουρκίνα Φάσο.

Ads

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε πως γνωρίζει για το βίντεο και ζήτησε την απελευθέρωση του Eλβετού πολίτη.
Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διεμήνυσε ότι «θα αφιερώσει όλη την ενέργειά της στην προσπάθεια να εξαλείψει» τους υπευθύνους για την απαγωγή μιας Γαλλίδας ομήρου η οποία εμφανίζεται στο βίντεο.

Ανέφερε ακόμη ότι ελπίζει πως μέσα σε μερικές εβδομάδες θα είναι επιχειρησιακή η δυτικοαφρικανική περιφερειακή δύναμη που θα αναλάβει να καταπολεμήσει τους μαχητικούς ισλαμιστές και τους εγκληματίες στην περιοχή του Σαχέλ.