Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, από το Πακιστάν, η οποία είχε δεχθεί επίθεση από τους Ταλιμπάν για τον αγώνα της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη μόρφωση, τόνισε την Παρασκευή, μιλώντας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ότι οι εξτρεμιστές «τρέμουν τα βιβλία και τις γραφίδες».

 
Η ομιλία της, ανήμερα των 16ων γενεθλίων της, όπως σημείωσε, ήταν η απόδειξη ότι εκείνοι οι οποίοι της είχαν επιτεθεί «απέτυχαν».
 
Η Μαλάλα, η οποία είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι εντός σχολικού λεωφορείου από ενόπλους Ταλιμπάν, μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως μετά το περιστατικό το οποίο συνέβη τον περασμένο Οκτώβρη στην κοιλάδα Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν.
 
Μετά την επίθεση, το νεαρό κορίτσι είχε μεταφερθεί από το Πακιστάν στη Μεγάλη Βρετανία για θεραπεία και πλέον κατοικεί στο Μπέρμιγχαμ.
 

 
Σύμφωνα με έρευνες το Πακιστάν είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
 
«Οι εξτρεμιστές φοβούνταν και συνεχίζουν να φοβούνται τα βιβλία και τις γραφίδες. Φοβούνται τις γυναίκες», υπογράμμισε η Μαλάλα. «Δεν μιλώ για τον εαυτό μου, αλλά για όσους δεν έχουν φωνή. Οι Ταλιμπάν πίστεψαν ότι η σφαίρα τους θα μας έκανε να σωπάσουμε»,  συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών, γιατί είναι εκείνες οι οποίες υποφέρουν περισσότερο.
 
Η νεαρή από το Πακιστάν απηύθυνε κάλεσμα στους πολιτικούς να λάβουν μέτρα ώστε όλα τα παιδιά στο Πακιστάν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την οποία χαρακτήρισε το πιο αποτελεσματικό όπλο, το οποίο «μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».
 
Στην ομιλία της 16χρονης Μαλάλα παρευρέθηκε ένα κοινό 500 μαθητών ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν την χαρακτήρισε «ηρωίδα και πρωταθλήτρια».