Σε ουσιαστική «νομιμοποίηση» του ειδεχθούς εγκλήματος του βιασμού, ακόμη και όταν θύματά του είναι παιδιά, παραπέμπει η «πρόταση» ενός πρώην δικαστή της Σαρίας (σσ. ο ισλαμικός νόμος) σε συζήτηση στο κοινοβούλιο της Μαλαισίας, για σύναψη γάμου μεταξύ των βιαστών και των θυμάτων τους, ώστε τα τελευταία να «αποφύγουν ένα δυσοίωνο μέλλον».

Ads

Ο Datuk Shabudin Yahaya έκανε την παραπάνω «πρόταση» στο πλαίσιο της συζήτησης πάνω σε ένα σχέδιο νόμου για τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών.

Αν και παραδέχθηκε ότι ο βιασμός είναι ποινικό αδίκημα, ο πρώην δικαστής πρότεινε, ότι οι βιαστές και τα θύματά τους θα μπορούσαν να «επιλύσουν» τα κοινωνικά προβλήματα και να «γυρίσουν σελίδα» με έναν γάμο μεταξύ τους.

Ένας βουλευτής του συνασπισμού που κυβερνά την χώρα από την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1957 μέχρι σήμερα, θεώρησε επίσης, ότι τα κορίτσια από τα 12 χρόνια τους είναι «πνευματικά και σωματικά έτοιμα» για γάμο.

Ads

Η Sharmila Sekaran, επικεφαλής της οργάνωσης «Η φωνή των παιδιών» (VOC), δήλωσε στον «Guardian» ότι είναι «εξοργισμένη» με τις παραπάνω «προτάσεις» διότι νομιμοποιούν τον βιασμό.

«Ηγείται της κοινωνίας, ως μέλος του κοινοβουλίου, και είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει αυτήν την γραμμή σκέψης» σχολίασε η ακτιβίστρια για τον βουλευτή. «Στέλνει το μήνυμα σε όλη την χώρα, ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να είμαστε ΟΚ. Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική τάση: “Πήγαινε και βίασε κάποιον και αν σε πιάσουν παντρέψου τον”.».

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες και σχόλια των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των παιδιών, ωστόσο, γενικά στήριξαν το νομοσχέδιο, αφού παρέχει ισχυρή και ολοκληρωμένη νομική προστασία στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης μιας ρήτρας που ποινικοποιεί τον καλλωπισμό των παιδιών, ένας όρος που περιγράφει τη συμπεριφορά ενός ενήλικα που γίνεται φίλος με ένα παιδί, μερικές φορές σε απευθείας διαδικτυακή σύνδεση, ως προοίμιο για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο νόμος περιλαμβάνει νέες διατάξεις που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία και αναγνωρίζει τα παιδιά ως επαρκής μάρτυρες σε υποθέσεις σεξουαλικής εγκληματικότητας.