Αρνητικοί στην ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενοι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, έχοντας στο επίκεντρο της τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άμυνα και την ενέργεια της Ένωσης.

Ads

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία ζήτησε την ένταξή της στην ΕΕ, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της, πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ενόψει της άτυπης Συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί με «ταχείες διαδικασίες» στην ΕΕ, ότι είναι «μη ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι «δεν βλέπει να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «είναι σημαντικό ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, όμως δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία ένταξης», δήλωσε και προσέθεσε ότι «οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Η ατζέντα της άτυπης Συνόδου

Σχετικά με τα βασικά θέματα της διήμερης άτυπης Συνόδου Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς συνεχίζονται οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και το ανθρωπιστικό ζήτημα, με την εισροή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια. Οι «27» αναμένεται να  δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη στους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν.

Ads

Επιπλέον, θα συζητηθεί η αίτηση της Γεωργίας και της Μολδαβίας, για ένταξη στην ΕΕ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα ότι οι χώρες αυτές, όπως και η Ουκρανία, ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ωστόσο δεν αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσει μια διαδικασία ταχείας ένταξης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι «27» αναμένεται να δεσμευτούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία και να εμβαθύνουν την εταιρική τους σχέση. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι διχασμένα μεταξύ εκείνων που θέλουν να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία προσχώρησης της Ουκρανίας και εκείνων που έχουν περισσότερες επιφυλάξεις. «Δεν υπάρχει ταχεία διαδικασία», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, η οποία εξήγησε ότι η διαδικασία διεύρυνσης είναι χρονοβόρα, επομένως η ιδέα είναι να ενισχυθούν οι δεσμοί με τη χώρα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν και νέα μέτρα κατά της Ρωσίας και να δηλώσουν «έτοιμοι να προχωρήσουν γρήγορα σε περαιτέρω κυρώσεις, αν χρειαστεί». Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, κάποιες χώρες ενδέχεται να θέσουν το θέμα επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο αυτό το μέτρο θεωρείται προς το παρόν απίθανο να εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου και άνθρακα της ΕΕ και το 25% εισαγωγών πετρελαίου, έναντι 8% για τις ΗΠΑ και 7% για το Ηνωμένο Βασίλειο, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.   

Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, ιδίως από το ρωσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο, θα είναι βασικό θέμα συζήτησης την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη μείωση κατά 2/3 των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία φέτος και για την πλήρη απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια πριν από το 2030. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προτείνει ο στόχος αυτός να επιτευχθεί μέσω διαφοροποίησης των προμηθειών ενέργειας, αυξημένων εισαγωγών LNG, με την εξοικονόμηση ενέργειας και την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές.

Η συνομιλίες των «27» αναμένεται να επικεντρωθούν, επίσης, στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές ενέργειας, αλλά και στις αυξανόμενες τιμές των σιτηρών, εξετάζοντας τη δυνατότητα  δημιουργίας κοινών εργαλείων ή κοινών κεφαλαίων για την αντιμετώπισή τους.

Στο θέμα της άμυνας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και να δεσμευθούν σε μια σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών. Οι επενδύσεις που απαιτούνται στον τομέα της άμυνας είναι τεράστιες και οι «27» αναμένεται να αναζητήσουν το κατάλληλο ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησής τους.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, την Παρασκευή, οι «27» θα συζητήσουν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο» της ΕΕ, παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Eurogroup. Στόχος της Γαλλικής Προεδρίας είναι σε βάθος χρόνου να ενισχυθεί η αυτονομία της ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς, όχι μόνο στην ενέργεια και στην άμυνα, αλλά και στις πρώτες ύλες, την υγεία, τους ημιαγωγούς (μικροτσιπ), καθώς και την ψηφιακή αγορά και τις τεχνολογίες.