Σε μεγάλης κλίμακας κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας της Γαλλίας εμφανίζεται ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς πλησιάζει η ώρα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο.

Ads

Παρουσιάζοντας το προεκλογικό του «μανιφέστο», ο Μακρόν αναφέρθηκε σε ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου κάποιων ενεργειακών ομίλων και ευρύτερο σχεδιασμό που θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Η Γαλλία παράγει το περίπου 80% της ενέργειας που καταναλώνει με πυρηνικούς αντιδραστήρες, ιδιοκτησίας ενεργειακών κολοσσών.

Προκειμένου να αποσυνδεθεί ακόμη περισσότερο το ενεργειακό κόστος για πολίτες και επιχειρήσεις από τις μεγάλες διακυμάνσεις των αγορών (τόσο σε πετρέλαιο και αέριο, όσο και στα χρηματιστήρια), ο Μακρόν είπε πως «το κράτος πρέπει να πάρει στα χέρια του ορισμένες πτυχές των δραστηριοτήτων των ενεργειακών ομίλων» και σε κάποιες περιπτώσεις να πάρει την ιδιοκτησία τους.

Πληροφορίες σε ξένα ΜΜΕ θέλουν να σχεδιάζεται η απόκτηση του υπολειπόμενου ποσοστού της Électricité de France, ώστε από το 84% σήμερα να γίνει πλήρης εθνικοποίηση και εξυγίανση του χρεωμένου και ζημιογόνου ομίλου. Είχαν προηγηθεί εξαγγελίες για ενίσχυση δεκάδων δισ. ευρώ και κατασκευή 14 νέων αντιδραστήρων ως το 2050.

Ads