Η Γαλλία δεν θα απαντήσει με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που η Ρωσία τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ads

«Το δόγμα μας στηρίζεται στα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους», δήλωσε ο κ. Μακρόν στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Είναι σαφώς καθορισμένα και δεν θα επηρεάζονταν καθόλου άμεσα αν, για παράδειγμα, γινόταν μια βαλλιστική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία, στην περιοχή» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Μακρόν συζήτησε λεπτομερώς το δόγμα πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας όσον αφορά την Ουκρανία. Ωστόσο, σημείωσε πως «δεν είναι καλό να μιλάμε γι’ αυτό πάρα πολύ».

Ads

Μέχρι στιγμής, παρά τις απειλές του, δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετακινεί πυρηνικά μέσα.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Πούτιν πρέπει να «επιστρέψει στο τραπέζι» και να συζητήσει για την ειρήνη στην Ουκρανία και ότι πιστεύει πως το Κίεβο θα πρέπει να διαπραγματευτεί μαζί του κάποια στιγμή.

«Σήμερα, πρώτα απ’ όλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών», είπε.

Ερωτηθείς αν θα υποστήριζε μια ουκρανική επίθεση για την ανακατάληψη της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς, ο κ. Μακρόν είπε ότι «κάποια στιγμή, καθώς η σύγκρουση εξελίσσεται», η Ρωσία και η Ουκρανία «θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Το ερώτημα είναι αν οι στόχοι του πολέμου θα επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα», είπε, αν και «εναπόκειται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν» ποιοι θα πρέπει να είναι αυτοί οι στόχοι.

Όταν του ο δημοσιογράφος υπενθύμισε ότι η Ουκρανία δεν ήθελε πλέον να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν, ο Μακρόν απάντησε: «Σας λέω ότι κάποια στιγμή … θα είναι απαραίτητο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάντα ήμουν αντίθετος σε μαξιμαλιστικές θέσεις».

Είπε ακόμα ότι ο πόλεμος έχει εισέλθει σε “πρωτοφανές στάδιο” από το σαββατοκύριακο, διότι “για πρώτη φορά σε όλη την Ουκρανία σκοτώθηκαν άμαχοι και καταστράφηκαν εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης και θέρμανσης”.

«Ο στόχος των Ρώσων αυτές τις τελευταίες ημέρες ήταν να κάμψουν, να συντρίψουν την ουκρανική αντίσταση», είπε ο Μακρόν.

Αναγνώρισε, τέλος, ότι η Γαλλία «δεν είναι σε θέση να προσφέρει όσα ζητούν οι Ουκρανοί. Είμαι υποχρεωμένος να κρατήσω κάποια για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την ανατολική μας πτέρυγα (του ΝΑΤΟ)».