Δεκάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα, Τρίτη 31/1, τα νοσοκομεία στην Πεσαβάρ του Πακιστάν για να αναζητήσουν τους συγγενείς τους, μία ημέρα μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που διέλυσε ένα κατάμεστο τζαμί, σκοτώνοντας περισσότερους από 90 ανθρώπους, κυρίως αστυνομικούς.

Ads

Η επίθεση, στην περιοχή Police Lines, ακολουθεί μια έξαρση της βίας με στόχο την αστυνομία σε αυτή τη βορειοδυτική πόλη κοντά στα αφγανικά σύνορα.

Τουλάχιστον 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, η οποία κατεδάφισε τον πάνω όροφο του τεμένους, καθώς εκατοντάδες πιστοί τελούσαν μεσημεριανή προσευχή.

Ο Riaz Mahsud, ανώτερος αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς οι έρευνες στα συντρίμμια είναι σε εξέλιξη. «Κόψαμε τρεις κύριες δοκούς του κτιρίου και γίνονται προσπάθειες για να κόψουμε την υπόλοιπη», δήλωσε στο Reuters.

Ads

Σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, οι ισχυρισμοί είναι αντικρουόμενοι. Ο εκπρόσωπος των πακιστανικών Ταλιμπάν, της οργάνωσης Tehreek-e-Taliban (TTP), Μοχάμεντ Χορασάνι, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.

«Όσον αφορά το περιστατικό στην Πεσαβάρ, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι η Tehreek-e-Taliban Pakistan δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό αυτό. Σύμφωνα με τους νόμους και το γενικό σύνταγμά μας, οποιαδήποτε ενέργεια σε τζαμιά, μαντράσες, χώρους κηδειών και άλλους ιερούς χώρους αποτελεί αδίκημα», ανέφερε ο Χορασάνι σε δήλωσή του αργά τη Δευτέρα (30/1).

Ωστόσο, δεν σχολίασε προηγούμενες δηλώσεις των αξιωματούχων της TTP Σαρμπακάφ Μοχμάντ και Ομάρ Μουκαράμ Χουρασάνι, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι η έκρηξη ήταν «εκδίκηση» για τον θάνατο του μαχητή της TTP Χαλίντ Χουρασάνι πέρυσι. Η TTP έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση και δραστηριοποιείται τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Πακιστάν.

Οι αρχές του Πακιστάν δηλώνουν ότι διεξάγεται έρευνα και δεν έχουν επιβεβαιώσει κανέναν από τους δύο ισχυρισμούς.

Το Πακιστάν είναι αντιμέτωπο εδώ και μήνες, ειδικά αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, με ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας.

Έπειτα από λίγα χρόνια συγκριτικής ηρεμίας, οι επιθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη και πάλι· αποδίδονται κυρίως στο Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), καθώς και σε αυτονομιστικές οργανώσεις των Βελούχων, μειονότητας που ζει κυρίως στην επαρχία Μπαλουτσιστάν.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισλαμαμπάντ και το ΚΤΠ κατέρρευσαν τον Νοέμβριο.

*Με πληροφορίες από Reuters. CNN, AFP