Στους 26 έχει φτάσει ο απολογισμός των νεκρών από την ένοπλη επίθεση νεαρού άντρα την Κυριακή μέσα σε εκκλησία του Τέξας. Ακόμη 20 είναι οι τραυματίες σε μια επίθεση που θεωρείται η χειρότερη σφαγή αυτού του είδους που έχει διαπραχθεί ποτέ στην Πολιτεία και μια από τις πιο πολύνεκρες των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ. 

Ads

Ο δράστης ήταν ένας λευκός νέος άντρας – από 20 έως 30 ετών – ντυμένος στα μαύρα και με αλεξίσφαιρο γιλέκο, που μπήκε στην εκκλησία την ώρα της λειτουργίας και άνοιξε πυρ με ένα ημιαυτόματο τουφέκι. 

Ο άντρας άρχισε να σκοτώνει ανθρώπους και δεν σταμάτησε παρά μόνο όταν ένας κάτοικος της περιοχής του έριξε με καραμπίνα. Τότε έριξε το τουφέκι στο χώρο της εκκλησίας και τράπηκε σε φυγή. Βρέθηκε νεκρός, λίγη ώρα αργότερα, μέσα στο αυτοκίνητό του, χωρίς να έχει γίνει σαφές αν αυτοκτόνησε ή αν υπέκυψε στα τραύματά του από τα πυρά του άντρα που τον πυροβόλησε. Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε πλήθος όπλων. 

Τα κίνητρα του δράστη προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά. Επισήμως τα στοιχεία του δράστη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ωστόσο, τα αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στην αστυνομία αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Ντέβιν Πάτρικ Κέλι, έναν 26χρονο πρώην στρατιωτικό, ο οποίος αποτάχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία αφού πέρασε από στρατοδικείο το 2014. Είχε επιτεθεί στη σύντροφο και το παιδί του.

Ads

Ο Κέλι ζούσε στην περιφέρεια του Σαν Αντόνιο, μια από τις μεγαλουπόλεις του Τέξας, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το Σάδερλαντ Σπρινγκς, την αγροτική περιοχή όπου έγινε η σφαγή. Παλιοί συμμαθητές του Κέλι περιγράφουν τον 26χρονο ως περίεργο, τρελό και ανατριχιαστικό. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι προσπαθούσε να προωθήσει την αθεΐα ακόμη και μέσω του διαδικτύου και χαρακτήριζε «ανόητους» όσους πίστευαν στο Θεό.

image

image

Η σελίδα του Κέλι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχει διαγραφεί, αλλά αποθηκευμένες εικόνες από το προφίλ του τον εικονίζουν να ποζάρει με δυο μικρά παιδιά. Άλλη μια φωτογραφία τον εικονίζει να κρατάει ένα τουφέκι εφόδου με τη λεζάντα «είναι μια κακιά σκύλα», που έγραψε ο ίδιος, αναφερόμενος στο όπλο.

Τα θύματα του μακελειού είναι από 5 έως 72 ετών. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και η 14χρονη κόρη του πάστορα της εκκλησίας. Ο πάστορας απουσίαζε την ώρα της επίθεσης. Το κτίριο της μικρής εκκλησίας έχει μόνο μια είσοδο και έξοδο επομένως τα θύματα ήταν εγκλωβισμένα. 

image

image

Ένας 36χρονος βετεράνος που μένει σε πολύ μικρή απόσταση από την εκκλησία δήλωσε στα ΜΜΕ ότι την ώρα που άρχισαν οι πυροβολισμοί ένιωσε όπως κατά τη θητεία του στους πεζοναύτες. «Ήμουν στην αυλή, άκουσα 10 βολές και τ’ αυτιά μου άρχισαν να κουδουνίζουν», είπε ο Φόρεστ. «Έπεσα κάτω και έμεινα κάτω», πρόσθεσε.

Η νέα σφαγή καταγράφηκε μόλις πέντε εβδομάδες έπειτα από εκείνη στο Λας Βέγκας, που είχε 58 νεκρούς και ήταν η πιο πολύνεκρη στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία. 

Διαβάστε επίσης: Το πρόβλημα δεν είναι η οπλοκατοχή», λέει ο Τραμπ για τη σφαγή στο Τέξας 

Έκκληση Ομπάμα για μείωση της οπλοκατοχής

«Θρηνούμε με τις οικογένειες του Σάδερλαντ Σπρίνγκς που επλήγησαν από μια πράξη μίσους και στεκόμαστε πλάι στους επιζήσαντες καθώς αναρρώνουν», έγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγη ώρα μετά την επίθεση άνδρα σε εκκλησία στο Τέξας, από την οποία έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 26 άνθρωποι.

«Είθε ο Θεός να μας δώσει σοφία ώστε να αναρωτηθούμε τι βήματα πρέπει να γίνουν για να μειωθεί η βία και η οπλοκατοχή», πρόσθεσε με δεύτερο tweet του, ο Μπάρακ Ομπάμα, που υπήρξε υπέρμαχος νομοθετικών πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της κατοχής και χρήσης όπλων στις ΗΠΑ.