Τα πολιτικά γονίδια του παππού της, εκτός φυσικά από το εμβληματικό επώνυμό του, φαίνεται πως κληρονόμησε η εγγονή του δολοφονημένου από το πραξικόπημα, προέδρου της Χιλής Σαλβαντόρ Αλιέντε. Η Μάγια Φερνάντεζ Αλιέντε, που ήταν μόλις ενός έτους όταν τον Σεπτέμβριο του 1973, ο Σαλβαντόρ Αλιέντε δολοφονήθηκε από το ακροδεξιό καθεστώς, κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές της περιοχής Νουνόα στο Σαντιάγο. Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς
Ads
Η εκλογή της κάθε άλλο παρά αναμενόμενη ήταν καθώς ο, προσκείμενος στη Δεξιά, αντίπαλός της, Πέντρο Σάμπατ, επανεκλέγεται με υψηλά ποσοστά τα τελευταία 16 χρόνια.
Όπως δηλώνει η ίδια στην εφημερίδα Guardian: « Ο παππούς μου ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, πιστός στους ανθρώπους του μέχρι το τέλος. Αυτή είναι μία αρχή, μια αξία που δεν συναντάται συχνά στην πολιτική».
Είναι γεγονός πως τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η κοινωνική κατάσταση στη Χιλή υφίσταται σημαντικές αλλαγές, με ομάδες πολιτών να ‘’αντιμάχονται’’ κατά των υδροηλεκτρικών φραγμάτων στη Παταγονία. Την ίδια στιγμή, στους δρόμους διαδηλώνουν μέχρι και 150.000 μαθητές, σε επαναλαμβανόμενες πορείες, με αίτημα την παροχή δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε όλους.
Είναι γνωστό πως μαθητές, εναντιώθηκαν στον Σάμπατ, καταλαμβάνοντας τόσο το γραφείο του, όσο και πληθώρα σχολικών κτιρίων, με απεργίες που διήρκεσαν ως και έξι μήνες. Έντονα αποδοκίμασαν τους ισχυρισμούς του όταν αυτός υποστήριξε πως ένα λύκειο γεμάτο από μαθήτριες είχε μετατραπεί σε ‘’πορνείο’’.
Η Μάγια Αλιέντε σχολίασε τη δήλωση αυτή ως εξής: « Αυτό το σχόλιο πραγματικά σόκαρε τους ανθρώπους. Ακόμα και αυτοί που δεν υποστήριζαν τους απεργούντες μαθητές σκέφτηκαν ότι ήταν υπερβολικό».
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στον παππού της, μια επίσημη φωτογραφία του οποίου με τα μεγάλα μαύρα γυαλιά του αποτελεί και το μόνο διακοσμητικό του γραφείου της, είπε: « Δεν τον θυμάμαι, ήμουν πολύ μικρή. Αλλά πάντα μου αρέσουν οι ιστορίες της ζωής του, όπως μου τις διηγούνται οι άνθρωποι. Ειδικά το γεγονός ότι παρά την αυξημένη αίσθηση ευθύνης, είχε και μια πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ. Ήταν πάντα με ένα αστείο και αυτό τον βοήθησε να προχωράει».
Έχοντας περάσει στη Κούβα σχεδόν 20 χρόνια, αφού εκεί κατέφυγε με την οικογένεια της μετά το θάνατο του παππού της, αναφέρει: «Το μικρόβιο της πολιτικής το κόλλησα αργά στη ζωή μου». Μετά την επιστροφή της στη Χιλή το 1992, εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά μόλις το 2008 εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος.
Η Αλιέντε, πιστεύει πως τα φόβητρα σε μια δικτατορία είναι τόσα πολλά που οι άνθρωποι δεν ρισκάρουν να μιλήσουν ελεύθερα. Στη δική της περίπτωση επί 20 χρόνια δεν ήξερε ποιος ήταν κατάσκοπος και ποιος όχι με αποτέλεσμα να γίνεται με τα χρόνια όλο και πιο εσωστρεφής.
«Αυτή η γενιά έχει αλλάξει, έχει ξαναβγεί στους δρόμους, για να χτυπήσει τη πόρτα ή και το τραπέζι», υποστηρίζει η ίδια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >