Για τις σχέσεις της ιταλικής Μαφίας με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη καθώς και τον τρόπο που η πρώτη διαδόθηκε και τις επηρέασε, μίλησε ο Ιταλός Roberto Saviano στο «Foreign Policy Romania». Ο Saviano είναι ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Gomorra», στο οποίο χρησιμοποίησε πολλά στοιχεία από την παράνομη δράση της ναπολιτάνικης Καμόρας.

Ads

O Saviano εξηγεί πως η Μαφία βλέπει τα Βαλκάνια ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς έχει επιχειρηματικά συμφέροντα από το Βερολίνο και το Παρίσι έως και το Βουκουρέστι. Οι δρόμοι των ναρκωτικών που διασχίζουν την περιοχή και οι εγκληματικές δραστηριότητες που έχουν εκεί την βάση τους, μετέτρεψαν αρκετές βαλκανικές χώρες σε κόμβους για το διεθνές trafficking.

H ιταλική μαφία συγκεκριμένα στη Ρουμανία διαχειρίζεται δίκτυα εκπόρνευσης σε συνδυασμό με δραστηριότητες διακίνησης ναρκωτικών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η «μαφιόζικη νοοτροπία» επίσης εισχώρησε στα Βαλκάνια, δημιουργώντας τοπικές μαφίες ανά χώρα. Ειδικά για τη Σερβική Μαφία, της οποίας η δύναμη αναπτύσσεται ραγδαία, ο Saviano εκτιμά ότι θα παίξει κυρίαρχο ρόλο τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η επέκταση της ιταλικής μαφίας πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας ενισχύθηκε, κατά το Saviano, από την είσοδο αρκετών ανατολικών και βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εγκληματίες δεν αντιμετωπίζουν, έτσι, εμπόδια στη μεταφορά χρημάτων στις χώρες αυτές καθώς δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι ούτε κοινή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της Μαφίας.

Ads

Από το χώρο της Ανατολικής Ευρώπης εκδίδονται στην Ιταλία πολλές γυναίκες, με τη Ρουμανία να είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες «εξαγωγές» εργαζομένων στον χώρο του πληρωμένου έρωτα. «Μιλάμε για πολλές εκατοντάδες γυναίκες. Στη Ρώμη για παράδειγμα, είναι ευρέως γνωστό ότι οι πιο όμορφες συνοδοί που χρεώνουν τα λιγότερα λεφτά είναι από τη Ρουμανία». Παρά τις έρευνές του, ο Saviano αδυνατεί να συλλέξει πληροφορίες για τους προαγωγούς, μιας και οι κοπέλες που εκδίδονται δεν μιλάνε ποτέ γι’ αυτούς. Ωστόσο, γνωρίζει ότι δεν είναι αναγκαστικά Ρουμάνοι, καθώς η αγορά της πορνείας ελέγχεται συνήθως από ιταλικές μαφιόζικες οργανώσεις.

Επιπροσθέτως, δίνει σημαντικές πληροφορίες για την σχέση του ιταλικού κράτους με τη Μαφία: «Στην Ιταλία πολλές συνοδοί καταλήγουν να έχουν μεγάλες καριέρες. Τοποθετούνται σε θέσεις για παράδειγμα γραμματέων σε αξιωματούχους του κράτους, συμβούλων ή αποκτούν άλλες υψηλών προδιαγραφών δουλειές. Δεν μπαίνω στην ηθική διάσταση του θέματος, όμως πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το γεγονός μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αν υπάρξει εκβιασμός ή συναλλαγές με προαγωγούς και πόρνες».