Πυκνώνουν οι φωνές διεθνώς που ζητούν την απελευθέρωση των ακτιβιστών του ιστιοφόρου Madleen μετά την κατάληψή του από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό και την σύλληψη του δωδεκαμελούς πληρώματος, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται γνωστές οι λεπτομέρεις που αφορούν στην κράτησή τους σε ξεχωριστά κελιά φυλακής, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (9/6).
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ίταμαρ Μπεν-Γκβιρ, έδωσε εντολή στις φυλακές να προετοιμάσουν ξεχωριστά κελιά για τους ακτιβιστές του Madleen στη φυλακή Γκιβόν στην πόλη Ράμλα, όπου θα κρατηθούν πριν από την απέλασή τους, σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom.
Κατά την άφιξή τους στο λιμάνι του Ασντόντ, οι ακτιβιστές θα μεταφερθούν στη φυλακή με οχήματα με φιμέ τζάμια για να «ελαχιστοποιηθεί η προσοχή του κοινού», σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπεν-Γκβίρ έδωσε επίσης εντολή στις φυλακές να απαγορεύσουν στους ακτιβιστές να έχουν στην κατοχή τους οποιαδήποτε φιλο-παλαιστινιακά σύμβολα κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, και να τους στερήσουν την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, στα κελιά τους, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι ακτιβιστές του Madleen είναι «κρατούμενοι, όχι φυλακισμένοι», δήλωσε ταυτόχρονα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Al Jajeera.
Απαντώντας σε άλλες αναφορές που ισχυρίζονται ότι οι ακτιβιστές θα φορούν στολές φυλακισμένων, η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σάρα Μπάσι δήλωσε ότι θα ήταν «πολύ ασυνήθιστο για την ισραηλινή κυβέρνηση να χορηγήσει στολές φυλακής σε άτομα που δεν είναι κρατούμενοι».
«Στο παρελθόν, άτομα που εισέρχονταν στο Ισραήλ και τους απαγορευόταν η είσοδος απελαύνονταν με τα κανονικά τους ρούχα. Επομένως, δεν είμαι σίγουρη ποια είναι η πρόθεση εδώ», τόνισε.
Ερωτηθείσα σχετικά με αναφορές ότι το Ισραήλ θα αναγκάσει τους ακτιβιστές να παρακολουθήσουν βίντεο από τις επιθέσεις της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, είπε ότι αυτό είναι «μέρος του τραγικού χαρακτήρα των τρεχόντων γεγονότων».
«Οι μαχητές της Χαμάς παραβίασαν μια βασική αρχή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, στοχεύοντας ισραηλινούς πολίτες. Αυτό ήταν λάθος και η απάντηση δεν μπορεί να είναι η στοχοποίηση Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, όπως έχει κάνει», πρόσθεσε.
H στιγμή που οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού καταλαμβάνουν το ιστιοφόρο Madleen
SOS messages to follow#alleyesonMadleen pic.twitter.com/O02sv5c1jW
— Freedom Flotilla Coalition (@GazaFFlotilla) June 9, 2025
ΟΗΕ: Να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι
Η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, Φρανσέσκα Αλμπανέζε, δήλωσε ότι «ενώ το σκάφος Madleen πρέπει να αφεθεί ελεύθερο αμέσως, κάθε λιμάνι της Μεσογείου πρέπει να στείλει πλοία με βοήθεια, αλληλεγγύη και ανθρωπιά στη Γάζα. Θα πλεύσουν μαζί – ενωμένοι, θα είναι ασταμάτητοι. Το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας είναι νομική υποχρέωση των κρατών και ηθική επιταγή για όλους μας».
While #Madleen must be released immediately, every Mediterranean port should send boats with aid, solidarity, and humanity to Gaza. They shall sail together—united, they will be unstoppable.#BreakingTheSiege is a legal duty for states, and a moral imperative for all of us. pic.twitter.com/FeaD1Fq4Dk
— Francesca Albanese, UN Special Rapporteur oPt (@FranceskAlbs) June 9, 2025
Παράλληλα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν εξέδωσε ανακοίνωσε εκ μέρους της Ανυπότακτης Γαλλίας, καλώντας τους Γάλλους πολίτες σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σήμερα στο Παρίσι.
🔴 URGENT – Rassemblement pour libérer la Flottille de la Liberté et contre le génocide à Gaza !
Ce lundi 9 juin à 18h, rendez-vous à la Place de la République à Paris.
Soyons nombreuses et nombreux ! Merci de partager ce message !#FlottilleDeLaLiberté #FreedomFlotilla pic.twitter.com/2bqVPhXOBP
— La France insoumise (@FranceInsoumise) June 9, 2025
«Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας για την αναχαίτιση, κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τις ισραηλινές αρχές του πλοίου του Freedom Flotilla, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος βρίσκεται υπό πλήρη αποκλεισμό από τις 2 Μαρτίου 2025.
Στο πλοίο επέβαιναν 12 ακτιβιστές, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια πολιτική και ειρηνική αποστολή. Μεταξύ αυτών, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, γνωστές προσωπικότητες για την προσήλωσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.
Η αναχαίτιση αυτή, που πραγματοποιήθηκε εκτός των ισραηλινών χωρικών υδάτων, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του ναυτικού και του ανθρωπιστικού δικαίου. Η σύλληψη των μελών του πληρώματος και η κατάσχεση της βοήθειας που προοριζόταν για έναν πληθυσμό που βρίσκεται σε άμεση ανθρωπιστική ανάγκη είναι απαράδεκτες.
Καλούμε τα κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να:
- Καταδικάσουν απερίφραστα αυτή την παράνομη σύλληψη
- Απαιτήσουν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος
- Ασκήσουν πίεση στις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο
Είναι καθήκον όλων των εθνών που είναι προσηλωμένα στα ανθρώπινα δικαιώματα να μην παραμείνουν σιωπηλά απέναντι σε αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.
Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα. Απελευθερώστε το πλήρωμα της Freedom Flotilla!», έγραψε ο Μελανσόν.
COMMUNIQUÉ DE PRESSE DE LA FRANCE INSOUMISE
Interception du navire Freedom Flotilla par Israël : arrestation illégale de 12 humanitaires et activistes pacifistes, dont l’eurodéputée française Rima Hassan et l’activiste suédoise Greta Thunberg.
9 juin 2025
Nous exprimons notre… pic.twitter.com/Kg3eA0wZCO
— Jean-Luc Mélenchon (@JLMelenchon) June 9, 2025
Χαμάς: «Οργανωμένη κρατική τρομοκρατία»
Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ στο Madleen, η οποία συνιστά «οργανωμένη κρατική τρομοκρατία».
«Χαιρετίζουμε τους γενναίους ακτιβιστές που στάθηκαν απέναντι στις απειλές και επιβεβαίωσαν ότι η Γάζα δεν είναι μόνη», ανέφερε.
Η Χαμάς δήλωσε ότι το πλοίο Madleen και άλλες ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες από την Αλγερία, την Τυνησία και την Ιορδανία με προορισμό τη Γάζα αποτελούν «ζωντανή μαρτυρία της αποτυχίας» της «προπαγανδιστικής μηχανής» του Ισραήλ.
Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ακτιβιστών και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν την κατάσχεση.
«Η κατάληψη του Madleen δεν θα φιμώσει τη φωνή μας ούτε θα σταματήσει την αυξανόμενη παγκόσμια αλληλεγγύη με τη Γάζα», δήλωσε η παλαιστινιακή οργάνωση.
Αντιδράσεις και στην Αυστραλία
Ο Αυστραλός γερουσιαστής Ντέιβιντ Σούμπριτζ από το κόμμα των Πράσινων δήλωσε ότι «Η επίθεση του ισραηλινού στρατού σε ένα πλοίο γεμάτο άοπλους ακτιβιστές που μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα στη Γάζα αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Η επίθεση «θα πρέπει να καταδικαστεί έντονα και να έχει συνέπειες», πρόσθεσε, προτού καλέσει την αυστραλιανή κυβέρνηση να «επιβάλει άμεσες κυρώσεις στην ισραηλινή βιομηχανία όπλων και στην κυβέρνηση Νετανιάχου».
The Israeli military attacking a boat full of unarmed activists bringing food and medicine to Gaza is a clear breach of International Law that should be strongly condemned and have consequences #Madleen pic.twitter.com/mHlahKrAz4
— David Shoebridge (@DavidShoebridge) June 9, 2025
Ισπανία: «Απαιτείται αποφασιστική απάντηση από την ΕΕ»
Η Γιολάντα Ντίαζ, υπουργός Εργασίας της Ισπανίας και μία από τους τρεις αντιπροέδρους της κυβέρνησης, επέκρινε την κατάληψη του πλοίου από το Ισραήλ και κάλεσε την ΕΕ να δώσει «σαφή και αποφασιστική απάντηση».
«Καταδικάζω σθεναρά την κατάσχεση του Madleen, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», έγραψε στην πλατφόρμα Bluesky.
«Αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απαιτεί μια σαφή και αποφασιστική απάντηση από την ΕΕ. Όλη μου η αλληλεγγύη στους εθελοντές που κρατούνται. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους. #AllEyesOnMadleen»
Condeno firmemente el secuestro del barco Madleen, que transportaba ayuda humanitaria a Gaza. Esta violación del derecho internacional exige una respuesta clara y contundente de la UE.
Toda la solidaridad con las personas voluntarias retenidas. Exigimos su liberación cuanto antes. #AllEyesOnMadleen
— Yolanda Díaz (@yolandadiaz.bsky.social) 9 June 2025 at 10:26
Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων: «Κατάφωρη πράξη διεθνούς πειρατείας»
Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR), η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, καταδίκασε την κατάληψη του Madleen, χαρακτηρίζοντάς την ως «κατάφωρη πράξη διεθνούς πειρατείας».
Σε δήλωσή του, ο εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του CAIR, Νιχάντ Αουάντ, ανέφερε:
«Χαιρετίζουμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ και τους υπόλοιπους ακτιβιστές του Madleen που γενναία ρίσκαραν την ασφάλεια και την ελευθερία τους για να βοηθήσουν τον λιμοκτονούντα λαό της Γάζας.»
«Καλούμε τις κυβερνήσεις – ιδιαίτερα τις δυτικές που χρηματοδοτούν τη γενοκτονία του Ισραήλ και τις αραβο-μουσουλμανικές που την παρακολουθούν να συμβαίνει – να δείξουν έστω και ένα ψήγμα του θάρρους που επέδειξαν όσοι επέβαιναν στο Madleen, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτουν για να εξαναγκάσουν τον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας.»
“We strongly condemn the cowardly and illegal Israeli attack on the Madleen’s as it approached Gaza with desperately-need humanitarian supplies. This is a blatant act of international piracy and state terrorism.” @NihadAwad
READ: https://t.co/nWvdxAuqtl https://t.co/3tSOQVAAK5— CAIR National (@CAIRNational) June 9, 2025
Καταδικάζουν Τουρκία και Ιράν
Η Τουρκία καταδίκασε την κατάληψη του Madleen, στο οποίο, όπως ανέφερε, επέβαιναν Τούρκοι πολίτες, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η ισραηλινή επέμβαση απείλησε τη θαλάσσια ασφάλεια και «για μία ακόμη φορά κατέδειξε ότι το Ισραήλ ενεργεί σαν κράτος τρομοκράτης».
Το Ιράν καταδίκασε επίσης την αναχαίτιση του Madleen από το Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς την ως πράξη πειρατείας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Η επίθεση κατά αυτού του στολίσκου – δεδομένου ότι συνέβη σε διεθνή ύδατα – θεωρείται μορφή πειρατείας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπακαεΐ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη τη Δευτέρα.
Μακρόν: Ζητά την επιστροφή των Γάλλων που επέβαιναν στο Madleen το ταχύτερο δυνατόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «ζήτησε να επιτραπεί, το ταχύτερο δυνατό, η επιστροφή στη Γαλλία» των έξι Γάλλων υπηκόων που βρίσκονταν στο Madleen, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.
«Αφότου αποκτήσαμε γνώση του σχεδίου τους, παρά τους κινδύνους για τους οποίους τους είχαμε προειδοποιήσει, ήμασταν σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε συμβάν», είπε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σε ανακοίνωση προς τον Τύπο.
«Μετά τη σύλληψη του πλοίου, ζητήσαμε να ασκήσουμε προξενική προστασία» και να «τους επισκεφθούμε» όταν θα έφθαναν στο ισραηλινό έδαφος, «προκειμένου να βεβαιωθούμε για την κατάστασή τους και να διευκολύνουμε την ταχεία επιστροφή τους στη Γαλλία», πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >