Νέα αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Τρίπολη, κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της κατοικίας του συνταγματάρχη Καντάφι, στην περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζίγια. Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση της χώρας παρουσίασε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Καντάφι να συνομιλεί με αξιωματούχους τοπικών φυλών σε ξενοδοχείο της Τρίπολης. Οι αντάρτες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι πέρασε υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Μιζουράτα, ωστόσο το καθεστώς το διαψεύδει.

Ads

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τέσσερις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν την νύχτα στην Τρίπολη, μετά το πέρασμα πολεμικών αεροσκαφών επάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης. Οι εκρήξεις προέρχονταν από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζίγια, όπου βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα της κατοικίας του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και έγιναν αισθητές στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι. Δύο στήλες καπνού υψώθηκαν επάνω από την πόλη, ενώ ακούστηκαν οι σειρήνες των ασθενοφόρων και ο ήχος σποραδικών πυρών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση η συνάντηση του Καντάφι με τους αρχηγούς φυλών πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη και εφόσον αυτό ισχύει θα πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Καντάφι μετά την αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ της 30ης Απριλίου, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους ο μικρότερος γιος του Λίβυου ηγέτη και τρία εγγόνια του. Η απουσία του συνταγματάρχη Καντάφι από την κρατική τηλεόραση είχε αναζωπυρώσει τις φήμες ότι ενδεχομένως και ο ίδιος να είχε τραυματιστεί στη διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής επιδρομής. Για να πιστοποιηθεί ότι το βίντεο τραβήχτηκε όντως την Τετάρτη, η κάμερα που βιντεοσκοπούσε εστίασε σε μία τηλεόραση που βρισκόταν δίπλα στον Λίβυο ηγέτη και η οποία έδειχνε την χθεσινή ημερομηνία.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι απώθησαν τις δυνάμεις του Μ.Καντάφι και πως πέρασε υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της πόλης Μισράτα. Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, πυρπολώντας παράλληλα τα άρματα μάχης που άφησε πίσω στρατός. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο BBC δήλωσε ότι ο έλεγχος του αεροδρομίου πέρασε στα χέρια των αντικαθεστωτικών έπειτα από πολύωρη μάχη με τις δυνάμεις του καθεστώτος τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ανταρτών στη Βεγγάζη, συνταγματάρχη Αχμέντ Μπανί, οι αντικαθεστωτικοί έχουν τον πλήρη έλεγχο της Μισράτα. Ο ίδιος ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι εκτός από τα τανκ που πυρπόλησαν, οι αντάρτες κατάφεραν να αποσπάσουν και οπλισμό από τους στρατιώτες του καθεστώτος.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του καθεστώτος Μούσα Ιμπραΐμ δήλωσε ότι τόσο το αεροδρόμιο όσο και το λιμάνι της πόλης παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Το λιμάνι στη Μισράτα αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία ανεφοδιασμού των κατοίκων με βασικά είδη, ενώ από εκεί μπορούν να φυγαδεύονται αρκετοί τραυματίες.

Όσον αφορά στη στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ανακοίνωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ότι η ΕΕ σκοπεύει να δημιουργήσει ειδικό γραφείο στη Βεγγάζη, προκειμένου να διευκολύνει την παροχή βοήθειας. Σύμφωνα με την Αστον, το γραφείο θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.