Το  Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdom Independence Party) που τάσσεται υπερ της πλήρους αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας  από την ΕΕ,σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο στις τοπικές εκλογές, ενώ παράλληλα τερμάτισε δεύτερο σε μία κοινοβουλευτική αναπληρωματική εκλογή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ταρακουνώντας τα κύρια πολιτικά κόμματα και εδραιώνοντας τη θέση του ως αναδυόμενη πολιτική δύναμη που διεκδικεί μια «ριζική αλλαγή» στη χώρα.

Ads

«Μας έχουν φερθεί υποτιμητικά, όλοι τους», δήλωσε ο Nigel Farage, ο ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, στο BBC. «Και τώρα είναι σοκαρισμένοι και έκπληκτοι που ξεπεράσαμε το 25% των ψήφων σε όλη την επικράτεια. Αυτή είναι μια πραγματική αλλαγή  στη βρετανική πολιτική σκηνή», πρόσθεσε.

Πριν από τις εκλογές, ένας υπουργός της κυβέρνησης, ο Kenneth Clarke, χαρακτήρισε ορισμένα μέλη του Κόμματος της Ανεξαρτησίας ως «κλόουν». Τελικά, ο  Farage ήταν αυτός που γέλασε τελευταίος. «Φέρτε τους κλόουνς», είπε στα ΜΜΕ, σχολιάζοντας σαρκαστικά τον Clarke.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους Συντηρητικούς του Κάμερον, που ωθήθηκαν στην τρίτη θέση σε μια αναπληρωματική εκλογή στο South Shields, στη βορειοανατολική Αγγλία, για την κάλυψη της χηρεύουσας θέσης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης διατήρησε την έδρα του, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία.

Ads

Ακόμη και πριν από τις τελευταίες του  νίκες, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας είχε ωθήσει τη βρετανική πολιτική σκηνή προς τα δεξιά. Μάλιστα εξώθησε τον Κάμερον να σκληρύνει τη στάση της μεταναστευτικής του πολιτικής και της θέσης του απέναντι στην Ε.Ε.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή και να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για παραδοσιακά βρετανικά κόμματα από τη δεκαετία του 1980.

Τα τελευταία χρόνια, λαϊκιστικά κόμματα εκμεταλλεύτηκαν το κλίμα απογοήτευσης μεταξύ των ψηφοφόρων σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, στην  Ολλανδία, την Ελλάδα και στο Βέλγιο. Το βελγικό Vlaams Belang, που επιθυμεί της απόσχιση της Φλάνδρας, χαιρέτισε μάλιστα την  έκβαση των εκλογών στη Βρετανία ως «αλάνθαστο μήνυμα που εστάλη».

*Πηγή: New York Times