Να κάνει και πάλι δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και όσα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ως εγγύηση (collateral) για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιο μυστικό σχέδιο για την Ελλάδα.

Ads

 
Ο λόγος που δεν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα, αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, είναι ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου μεταφράζεται σε αποδοχή της ήττας, εξήγησε ο Μάριο Ντράγκι.
 
Κάνοντας αναφορά στο θέμα των ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει και πάλι δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και όσα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.
 
Η ΕΚΤ είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα δέχεται προσωρινά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες, μετά την υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ως αποτέλεσμα του PSI.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).
 
«Ενδείξεις σταθεροποίησης στην ευρωζώνη»
 
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι μίλησε επίσης για σταδιακή ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

 
Η κεντρική τράπεζα, η οποία διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί φέτος μεταξύ -0,5% και 0,3%, ενώ για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% το 2012.
 
Αναφερόμενος στις πρόσφατες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTRO), ο Μάριο Ντράγκι είπε πως σχετική έρευνα της ΕΚΤ έδειξε μικρή ανάκαμψη της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες μετά την πρώτη «ένεση» ρευστότητας του Δεκεμβρίου.
 
Οι δύο πρώτες πράξεις αναχρηματοδότησης είχαν έναν «ισχυρό» αλλά περίπλοκο αντίκτυπο, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά περίπλοκα θέματα που χρειάζεται να αναλυθούν».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).