Τα εγκλήματα μίσους εναντίον μουσουλμάνων έχουν αυξηθεί ανησυχητικά στη Μεγάλη Βρετανία φέτος. Εκατοντάδες αντι-μουσουλμανικά αδικήματα πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το 2013 με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου να έχει καταγράψει 500 ισλαμοφοβικά εγκλήματα, σύμφωνα με τον «Guardian». Επιμ: Κατρίν Αλαμάνου

Ads

Πολλές αστυνομικές αρχές (πέραν της μητροπολιτικής αστυνομίας) έχουν αναφέρει μια αύξηση στον αριθμό των αντι-μουσουλμανικών εγκλημάτων μίσους, μετά τη δολοφονία του στρατιώτη Lee Rigby από δύο εξτρεμιστές ισλαμιστές τον Μάιο στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Όμως οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι καθώς σχεδόν οι μισές από τις 43 κατά τόπους αστυνομικές αρχές στην Αγγλία και την Ουαλία δεν έχουν δημοσιοποιήσει πόσα εγκλήματα μίσους στόχευαν εναντίον μουσουλμάνων. Πάντως κάποιες από τις τοπικές αστυνομικές αρχές παραδέχθηκαν ότι δεν κατέγραφαν πάντα την πίστη των θυμάτων θρησκευτικών εγκλημάτων μίσους.

Αιτήματα για την ελευθερία της πληροφόρησης στάλθηκαν από την Ένωση Τύπου της χώρας σε κάθε αστυνομική υπηρεσία στην Αγγλία και την Ουαλία. Από τις 43 κατά τόπους αστυνομίες, οι 24 παρείχαν στοιχεία για τον αριθμό των εγκλημάτων κατά μουσουλμάνων και των καταγεγραμμένων περιστατικών.

Ads

Η ομάδα της καμπάνιας «Tell Mama», που παρακολουθεί τα περιστατικά βίας εναντίον μουσουλμάνων, ανέφερε ότι από τον Απρίλιο έχει ασχοληθεί με 840 υποθέσεις ενώ αναμενόταν να φτάσουν τις πάνω από 1.000 στο τέλος του Μαρτίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι από τον Μάρτιο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2013 η οργάνωση ασχολήθηκε με 582 περιστατικά βίας κατά μουσουλμάνων.

Ο Fiyaz Myujhal, διευθυντής του «Faith Matters», που διαχειρίζεται το πρότζεκτ του «Tell Mama», εκτίμησε ότι μετά τη δολοφονία του Rigby ο αριθμός των ισλαμοφοβικών εγκλημάτων αυξήθηκε αισθητά.

«Οι ακροδεξιές οργανώσεις, και κυρίως η Λίγκα της Αγγλικής Άμυνας, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα social media για την προώθηση του μίσους τους, με ολέθρια αποτελέσματα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Muijhal, αυστηρότερες ποινές είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση του ισλαμοφοβικού εγκλήματος ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (CPS) για τον έλεγχο στα social media δεν ήταν οι κατάλληλες για τον σκοπό αυτό.

«Ανέβασαν σημαντικά τον πήχη των διώξεων. Τώρα, εκτός και αν υπάρχει άμεση απειλή εναντίον κάποιου στο Twitter ή στο Facebook, η CPS δεν απαγγέλλει κατηγορίες. Είναι απλώς εντελώς εκτός συγχρονισμού με την πραγματικότητα», τόνισε ο Muijhal.

«Χρειαζόμαστε επίσης μια πιο ισχυρή καταδίκη. Σε μία περίπτωση, άφησαν ένα κεφάλι γουρουνιού έξω από ένα τζαμί και ο δράσης τελικά τη γλίτωσε με μια ποινή για κοινωνική εργασία υπέρ της κοινότητας. Όταν βάζεις στόχο ένα τζαμί, βάζεις στο στόχαστρο το σύνολο της κοινότητας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Μ. Βρετανίας δήλωσε ότι «πρόκειται για κατακριτέα εγκλήματα που καταστρέφουν ζωές και κοινότητες ανθρώπων».

«Τα δικαστήρια βγάζουν ήδη αποφάσεις με αυστηρότερες ποινές στις περιπτώσεις όπου η θρησκεία ή η φυλή αποτέλεσαν επιβαρυντικούς παράγοντες. Ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν ποινές φυλάκισης για αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα είναι υψηλότερος από ποτέ», επεσήμανε.

Πηγή: The Guardian