Το θέμα του ενιαίου μισθού στην Ελβετία συζητείται εδώ και αρκετό καιρό, και μάλιστα αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι αρχές της Λωζάνης έσπευσαν να ξεκινήσουν πιλοτικά την εφαρμογή της πρωτοποριακής αυτής ιδέα, καθιερώνοντας έναν ενιαίο μισθό σε όλους τους δημότες της πόλης, ανεξαρτήτως εισοδήματός.

Ads

To δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ήδη το πρόγραμμα, με 39 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 8 αποχές.

Το πείραμα του βασικού μισθού θα αφορά περίπου 150.000  κατοίκους της πόλης, και προορίζεται στην ενίσχυση βασικών αναγκών όπως η διατροφή, οι μεταφορές, η ένδυση κ.λπ.

Ο βασικός μισθός είναι μία νέα προσέγγιση στο κράτος πρόνοιας όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς ενθαρρύνει την κοινωνική δραστηριότητα και ένταξη των κατοίκων ενώ προωθεί και την καινοτομία.

Ads

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει και ο Leonore Porchet, πρόεδρος του Πράσινου Κόμματος της Λωζάνης, ο οποίος είναι υπέρ της καθιέρωσης του βασικού μισθού, το μέτρο ενισχύει την ελεύθερη εργασία αλλά και τις εθελοντικές δραστηριότητες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

image

Η ενθαρρυντική (και ανατρεπτική) δημοσκόπηση

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο δεν πρόκειται για επιδότηση της τεμπελιάς: Μόλις το 2% των Ελβετών δήλωσε ότι θα σταματήσει να εργάζεται, ενώ το 22% δήλωσε ότι θα ασχοληθεί με επιχειρηματική δραστηριότητα και το 54% ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά προκειμένου να βελτιώσει τα επαγγελματικά του εφόδια.

image

Αντίστοιχο πρόγραμμα στην Ουτρέχτη

Η περίπτωση της Λωζάνης δεν είναι η μοναδική αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, καθώς ήδη στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας τρέχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, με ενιαίο μισθό 900 ευρώ για έναν ενήλικα ή 1.300 ευρώ για ζευγάρι ή οικογένεια.

Παράλληλα, συζητείται ήδη στη Φινλανδία και στο Οντάριο του Καναδά.

Το κοινοβούλιο της χώρας διαφωνεί, αλλά θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ψηφιστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελβετών στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουνίου.