Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, με τους Παλαιστίνιους να έχουν εκτοξεύσει δεκάδες ρουκέτες και τους Ισραηλινούς να επιδίδονται σε αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές, σκοτώνοντας σε 48 ώρες περισσότερους από 2ο ανθρώπους μεταξύ των οποίων παιδιά και εγκυμονούσες.

Ads

Από το Σάββατο έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ περίπου 600 ρουκέτες, εκ των οποίων οι 510 έφτασαν στο ισραηλινό έδαφος και οι 35 έπληξαν αστικές περιοχές, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του ισραηλινού στρατού. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την πλευρά του ότι έχει πλήξει περισσότερους από 250 στόχους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ και ότι στοχοθέτησε κατά κύριο λόγο εργαστήρια κατασκευής ρουκετών, αποθήκες όπλων, βάσεις και μια σήραγγα που κατέληγε στο Ισραήλ.

Χθες, Κυριακή, τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ στους 4 ανέρχονται οι νεκροί στο Ισραήλ από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να συνεχιστούν τα μαζικά πλήγματα και να σταλούν ενισχύσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ο ηγέτης της Χαμάς προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί εάν το Ισραήλ δεν τερματίσει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, ο οποίος διαρκεί μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε, από την πλευρά του, ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «100%» τα αντίποινα των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ στις εκτοξεύσεις εκατοντάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και απαίτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις από μέρους παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους ότι οι ενέργειες αυτές δεν θα φέρουν «τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία». «Για ακόμη μια φορά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα μπαράζ θανατηφόρων επιθέσεων με ρουκέτες από τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ. Υποστηρίζουμε 100% το Ισραήλ στην υπεράσπιση των πολιτών του… Προς τους ανθρώπους στη Γάζα: αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ δεν θα σας φέρουν τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία. Τερματίστε τη βία και εργαστείτε για την ειρήνη — μπορεί να επιτευχθεί!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στο Twitter.

Ads

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε χθες το βράδυ στην «έντονη καταδίκη» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και υπογράμμισε ότι ο νέος κύκλος της βίας πρέπει να «σταματήσει». «Η Γαλλία υποστηρίζει τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Αιγύπτου», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος μέσω Twitter και επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα» να προστατεύει την ασφάλειά του, ενώ από την άλλη είναι «θεμιτές» οι «προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού» να αποκτήσει ανεξάρτητο κράτος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση χθες Κυριακή να επιδειχθεί η «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση».
 
Τελικά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνήφθη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου, προκειμένου να τερματιστεί η έξαρση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Ισραήλ. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επιβεβαίωση από την ισραηλινή πλευρά, που γενικά αποφεύγει να σχολιάζει δημόσια οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις της με τη Χαμάς, οργάνωση που χαρακτηρίζει τρομοκρατική.