O πρόεδρος της χώρας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε δηλώσεις του τόνισε ότι για την εισβολή στο Κογκρέσο της Βραζιλίας και τα άλλα κυβερνητικά κτήρια, υπήρξε «δάκτυλος» υποστηρικτών του Μπλσονάρο, οι οποίοι εργάζονται ως προσωπικό του προεδρικού μεγάρου.

Ads

«Περιμένω να κατακάτσει η σκόνη. Θέλω να δω όλες τις κασέτες από τις κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό του ανώτατου δικαστηρίου, του Κογκρέσου και του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο», δήλωσε ο Λούλα την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Guardian, προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι ήταν συνένοχοι σε αυτό είχαν ανάμειξη πολλά άτομα από την αστυνομία του στρατού. Υπήρχαν πολλοί από τις ένοπλες δυνάμεις μέσα στο μέγαρο που εμπλέκονταν (στην επίθεση)».

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι πραγματοποιούνται έρευνες εις βάθος στο προσωπικό «διότι η αλήθεια είναι ότι το (προεδρικό) μέγαρο ήταν γεμάτο μπολσοναριστές και θέλουμε να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε αυτό ώστε να προσλάβουμε νέα άτομα –κατά προτίμηση πολιτικούς εργαζομένους».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, επεσήμανε ότι κανείς, ο οποίος είναι σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Μπλσονάρο μπορεί να παραμείνει στη θέση του σχολιάζοντας: «Πώς μπορώ να έχω κάποιον στην πόρτα του γραφείου μου που μπορεί να με πυροβολήσει;».

Ads

Κερδίσαμε τον Μπολσονάρο αλλά ο μπολσοναρισμός συνεχίζει να υπάρχει «Νιώθω οργισμένος με όσα συνέβησαν» την περασμένη Κυριακή τόνισε ο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι η πόρτα του μεγάρου Πλανάλτο ανοίχτηκε (από μέσα) ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπουν, αφού δεν την είδα να έχει παραβιαστεί. Και αυτό σημαίνει ότι κάποιος διευκόλυνε την είσοδό τους».

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος πρόσθεσε ότι όσα συνέβησαν αποτελούν σημαντικό καμπανάκι κινδύνου και «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κερδίσαμε τις εκλογές και ότι κερδίσαμε τον Μπολσονάρο αλλά ο μπολσοναρισμός βρίσκεται ακόμα εκεί έξω. Και ο φανατικός μπολσοναρισμός είναι ιδιαίτερα περίπλοκος διότι δεν σέβεται κανέναν».

Τέλος, ο Λούλα αναφερόμενος σε ενδεχόμενο νέας εισβολής υποστηρικτών του Μπολσονάρο  τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή αλλά να μην φοβόμαστε».