Το Λουξεμβούργο θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες θα είναι δωρεάν από τις αρχές του 2020. Στόχος αυτού του νέου μέτρου, που αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Ξαβιέ Μπετέλ, είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση έκανε την αρχή θεσπίζοντας τις δωρεάν δημόσιες μετακινήσεις για κάθε παιδί και νέο κάτω των 20 ετών.

Ads

Η πόλη του Λουξεμβούργου έχει ένα από τα μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα στον κόσμο καθώς δέχεται καθημερινά 190.000 εργαζόμενους από τις γειτονικές χώρες, οι μισοί από τους οποίους έρχονται από τη Γαλλία και οι άλλοι μισοί από το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Εκτός από το Λουξεμβούργο, το Τάλλιν της Εσθονίας ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επιχείρησε να εφαρμόσει το μέτρο το 2013, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η κυκλοφορία, ενώ ο αριθμός των χρηστών των δημόσιων συγκοινωνιών αυξήθηκε κατά 14% μέσα σε 1 χρόνο.

Πηγή: Francetvinfo

Ads