Το Λουξεμβούργο γίνεται η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει την χρήση της γλυφοσάτης.

Ads

Πρόκειται για την ουσία που περιέχεται σε πολλά ζιζανιοκτόνα, όπως το περιβόητο RoundUp της Mosanto και έχει κατηγορηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. H γερμανική Bayer που έχει εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία βρίσκεται σε μεγάλες δικαστικές περιπέτειες μετά τις καταγγελίες ανθρώπων που έχουν νοσήσει. 

Στο Λουξεμβούργο, η χρήση τηςγλυφοσάτης θα περιοριστεί σταδιακά και πρέπει να εξαλειφθεί οριστικά έως τα τέλη του έτους.

«Υπάρχουν εναλλακτικές στα φυτοφάρματα» υποστηρίζει ο Μάρτιν Ντερμίν, μέλος του δικτύου Pesticide Action, που μάχεται για τον περιορισμό της χρήσης των ζιζανιοκτόνων. 

«Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύσουν συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Όμως σπάνια το κάνουν. Τώρα το Λουξεμβούργο ανοίγει το δρόμο, χρησιμοποιώντας χρήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για να στηρίξει τη μετάβαση των αγροτών προς μία γεωργία χωρίς φυτοφάρμακα. Είναι ένα πολύ καλό σήμα ότι και άλλα μέλη μπορεί να ακολουθήσουν». 

Ads

Η γλυφοσάτη έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, που το 2017 ενέκρινε την χρήση της για πέντε χρόνια. Το 2023 η Κομισιόν θα επανεξετάσει το θέμα.

Από τη μία πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές απαιτούν απαγόρευση της χρήσης της, από την άλλη, αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι η χρήση της είναι ασφαλής και ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ιδίων και των καταναλωτών.

Στο μεταξύ, κράτη μέλη επανεξετάζουν την χρήση της γλυφοσάτης. Στην Αυστρία το κοινοβούλιο υπερψήφισε την απαγόρευσή της και ο νόμος μένει να υπογραφεί από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (στην οποία μετέχει και το κόμμα των Πρασίνων). Στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται απαγόρευση της χρήσης της μετά το 2023.

Η γλυφοσάτη είναι χημική ουσία που πρώτη χρησιμοποίησε η Mosanto στα φυτοφάρμακά της. Από τη λήξη, ωστόσο της πατέντας, η χρήση της είναι ελεύθερη και αποτελεί συστατικό πολλών πλέον ζιζανιοκτόνων.

Πηγή: Euronews