Να διακόψει τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού που βρίσκεται κοντά σε τεκτονικό ρήγμα στην κεντρική Ιαπωνία αποφάσισε η εταιρεία Chubu, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ads

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Chubu Electric Power Co, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό Χαμαόκα, πήρε σήμερα την απόφαση, την οποία είχε αναβάλει το Σάββατο, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, ο Ακιχίσα Μιζούνο.

Η εταιρεία αναμενόταν να συζητήσει τις πιθανές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της από την αναστολή της λειτουργίας του σταθμού, καθώς και τρόπους για να εξασφαλισθεί σταθερή προμήθεια ενέργειας χωρίς αυτόν.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε την Παρασκευή να κλείσει ο σταθμός λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας της κοινής γνώμης για ένα άλλο πιθανό πυρηνικό ατύχημα μετά την πυρηνική κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι.

Ads

Στο μεταξύ, υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σήμερα στο κτίριο ενός κατεστραμμένου αντιδραστήρα στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας.

Η Tokyo Electric Power Co (TEPCO), που είναι υπεύθυνη για τη μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας ανήλθαν στα 600-700 μιλισίβερτ στον πρώτο όροφο του κτιρίου του αντιδραστήρα 1, και στα 280 μιλισίβερτ στο εσωτερικό της νότιας εισόδου του κτιρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. Το νόμιμο όριο της έκθεσης στην ακτινοβολία των εργαζομένων στην Φουκουσίμα είναι 250 μιλισίβερτ ανά έτος.

Στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι πρόκειται να εγκαταστήσουν ένα νέο σύστημα ψύξης και να ρυθμίσουν τους μετρητές, τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν από 10-70 μιλισίβερτ στον πρώτο όροφο και από 40 έως 100 μιλισίβερτ στον δεύτερο όροφο, πρόσθεσε το Jiji.

Επτά εργαζόμενοι της TEPCO και δύο αξιωματούχοι της κυβερνητικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας εισήλθαν στο κτίριο νωρίτερα σήμερα για να μετρήσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας.

Η TEPCO πρόκειται να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους χώρους εργασίας από τη ραδιενέργεια καθώς προγραμματίζει να γεμίσει το κέλυφος προστασίας που περιβάλει το κεντρικό σώμα του αντιδραστήρα με νερό για την ψύξη των ράβδων καυσίμου.