Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη το πρωί, λίγες ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε τη νύχτα της Δευτέρας, με αποτελέσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων εννέα παιδιών.

Ads

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η επίθεση στη Γάζα έγινε ως «απάντηση» στην εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς προς ισραηλινές περιοχές. Ωστόσο, είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Χαμάς, με την οποία απαιτούσε να σταματήσει η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Τέμενος Αλ Ακσά, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στην περιοχή του συγκροτήματος του Τεμένους την Δευτέρα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, πυροβολώντας με σφαίρες καουτσούκ, χειροβομβίδες αναισθητοποίησης και δακρυγόνα, εναντίον Παλαιστινίων προσκυνητών, τις τελευταίες ημέρες του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Πάνω από 700 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην Ιερουσαλήμ και σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το Aljazeera, το οποίο επικαλείται επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Ads

image

Η αιτία είναι η κλιμάκωση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που έχουν σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την γη τους, που έχει σαν αποτέλεσμα την εύλογη αντίσταση των τελευταίων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι «απορρίπτει σθεναρά» την πίεση να μην οικοδομήσει παράνομους οικισμούς στην Ιερουσαλήμ, απαντώντα στην αυξανόμενη διεθνή καταδίκη των προγραμματισμένων αναγκαστικών εκδιώξεων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους.

Οι παραπάνω δηλώσεις του Νετανιάχου ήρθαν και στον απόηχο της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ την Κυριακή, να αναβάλει την προγραμματισμένη για την Δευτέρα  ακρόαση της υπόθεσης Παλαιστινίων κατοίκων της γειτονιάς Sheikh Jarrah της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το υπουργείο επικαλέστηκε σχετικό αίτημα του γενικού εισαγγελέα για προγραμματισμό νέας ακρόασης εντός 30 ημερών. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται – βάσιμα, όπως έχει δείξει η σχετική εμπειρία στο παρελθόν – ότι κάθε καθυστέρηση στην εκδίκαση σχετικών υποθέσεων, δίνει το χρόνο στο Ισραήλ να δημιουργήσει εποικιστικά δεδομένα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι εντάσεις για τη γειτονιά του Sheikh Jarrah έχουν προκαλέσει καθημερινές αντιπαραθέσεις τις τελευταίες ημέρες. Η Ουάσιγκτον δήλωσε το Σάββατο ότι «ανησυχεί βαθιά» ζητώντας από αρχές του Ισραήλ «να πλησιάσουν τους κατοίκους… με συμπόνια και σεβασμό».

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι μεταξύ των εδαφών που οι Παλαιστίνιοι περιλαμβάνουν στο μελλοντικό κράτος τους. Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, κάτι που δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα, πλην των ΗΠΑ. Οι οποίες, τον Μάιο 2018, επί προεδρίας Τραμπ, επικύρωσαν την αναγνώριση της παράνομης απόφασης του Ισραήλ να μεταφέρει την πρωτεύουσά του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, εγκαινιάζοντας την πρεσβεία τους στην πόλη.

image

Είχε προηγηθεί, τον Δεκέμβριο του 2018, η αναγνώριση από τον Τραμπ της μονομερούς απόφασης του Ισραήλ να μεταφέρει την πρωτεύουσά του στην Ιερουσαλήμ. Μέσα στους επόμενες μήνες στα παλαιστινιακά εδάφη δεκάδες Παλαιστίνοι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Υπενθυμίζεται, ότι στον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ και διεκδικεί ολόκληρη την πόλη ως πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Λέω και στους καλύτερους φίλους μας: η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και όπως κάθε έθνος χτίζει στην πρωτεύουσά του και χτίζει την πρωτεύουσά του, έχουμε επίσης το δικαίωμα να χτίσουμε στην Ιερουσαλήμ και να χτίσουμε την Ιερουσαλήμ. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε », επαναλαμβάνει σήμερα ο Νετανιάχου.

Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι τουλάχιστον 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σάββατο μετά την ισραηλινή αστυνομία κατά των Παλαιστινίων διαδηλωτών έξω από την παλιά πόλη της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

image

Η βίαιη καταστολή πραγματοποιήθηκε καθώς περίπου 90.000 μουσουλμάνοι προσκυνητές προσεύχονταν στο Τέμενος Al-Aqsa για την ιερή νύχτα του Ισλάμ, του Laylat al-Qadr – ή τη νύχτα του πεπρωμένου – την πιο ιερή προσευχή κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

image

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισάβαλαν στο συγκρότημα του Τεμένους την Παρασκευή το βράδυ και τραυμάτισαν περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους, σε μια επίδειξη δύναμης για το ποιος είναι το «αφεντικό» σε όλη την Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ θέλει προφανώς να «εκκαθαρρίσει» από το παλαιστινιακό στοιχείο.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός, ότι ενώ ματοκύλησε το προσκύνημα στο Al-Aqsa, την Παρασκευή και το Σάββατο, η ισραηλινή αστυνομία την Κυριακή έδωσε άδεια για τη διοργάνωση της ετήσιας παρέλασης για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα, σημαίες του Ισραήλ να κυμμαρτίζουν, παρανόμως, σε όλη την πόλη.

image

Επιπλέον, περίπου 30.000 Εβραίοι έποικοι συμμετείχαν σε πορεία προς την Πύλη της Δαμασκού, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, την Δευτέρα, υπό την προστασία της αστυνομίας.

Ο Άμος Χίλαντ, πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι η παρέλαση πρέπει να ακυρωθεί ή να αλλάξει χώρο διεξαγωγής, λέγοντας «το βαρέλι με την πυρίτιδα καίγεται και μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή». Η παρέλαση διαξάγεται από σκληροπυρηνικούς εθνικιστές Ισραηλινούς και θεωρείται ευρέως προκλητική.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιτρέπει την θρησκευτική ελευθερία  αλλά «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα εξτρεμιστικό στοιχείο να διαταράξει την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ… Δεν θα επιτρέψουμε βίαιες αναταραχές», επιρρίπτοντας έτσι την αφορμή της επίθεσης στους Παλαιστίνιους.

Ο Ακίβα Έλνταρ, Ισραηλινός δημοσιογράφος και συγγραφέας, είπε στο Al Jazeera: «Δεν βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ, επειδή δεν υπάρχει τούνελ, επειδή δεν υπάρχει ειρηνευτική διαδικασία». «Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενη, δεν απατελεί μέρος της ισραηλινής κυριαρχίας, δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, οπότε καθόμαστε σε ένα ηφαίστειο» πρόσθεσε.