Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να συμμετάσχει στην αμερικανική αποστολή στα στενά του Ορμούζ. Με αυτόν τον τρόπο όμως τορπιλίζεται η γερμανική πρόταση για αποστολή της ΕΕ.

Ads

Δυο διαφορετικές στρατηγικές της Δύσης συγκρούονται στα στενά του Ορμούζ. Από τη μια πλευρά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να απαντήσει και δια της βίας εναντίον νέων επιθέσεων σε εμπορικά πλοία και από την άλλη πλευρά η γερμανική κυβέρνηση προκρίνει μια κοινή αποστολή παρατηρητών υπό την επίβλεψη της ΕΕ.

Το Βερολίνο θεωρεί την άσκηση πίεσης στα στενά του Ορμούζ μια εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση. Επιπλέον θα προέκυπταν συνταγματικά προβλήματα στη Γερμανία, εάν στην αποστολή παρατηρητών δεν συμμετείχαν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα μέλος της ΕΕ, στέλνει δυο πολεμικά πλοία στα στενά του Ορμούζ. Ο νέος Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιλέγει επιδεικτικά μια διαφορετική στάση από αυτή της ΕΕ. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μύτζενιχ μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε σχετικά με την βρετανική απόφαση: «Η συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας στην αμερικανική αποστολή Sentinel θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα των εκατέρωθεν απειλών, εξοπλισμών και παράνοιας και ο ευρωπαϊκός ρόλος βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση».

Ads

Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ταυτίζεται πλήρως με την αμερικανική θέση μια και σε αντίθεση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, το Λονδίνο συνεχίζει να τηρεί τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά.

Συναίνεση εκτός Αριστεράς στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί εν τω μεταξύ να πείσει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και τη βρετανική, να συμπράξουν στην αποστολή της ΕΕ. Στο εσωτερικό η γερμανική κυβέρνηση θα είχε τη στήριξη όλων των κομμάτων εκτός από το Κόμμα της Αριστεράς.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμσντορφ μιλώντας στον όμιλο ΜΜΕ Funke δήλωσε πως «Το FDP είναι έτοιμο να στηρίξει μια ευρωπαϊκή αποστολή με σαφή νομική βάση στο γερμανικό Κοινοβούλιο». Ο Λάμπσντορφ μάλιστα δεν βλέπει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την αποστολή στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά η Σεβίμ Νταγντέλεν από το Κόμμα η Αριστερά αρνείται κατηγορηματικά μια τέτοια αποστολή: «Ανεξάρτητα κάτω από ποια σημαία θα βρίσκεται η αποστολή η Αριστερά αρνείται μια αποστολή με Γερμανούς στρατιώτες στον Περσικό Κόλπο».

Τέλος, η στάση της Μόσχας προς το παρόν είναι ιδιαίτερα μετριοπαθής. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προτείνει μακροπρόθεσμα τη δημιουργία ενός Οργανισμού Ασφαλείας στον οποίο θα ανήκουν τα κράτη της περιοχής, αλλά και η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ ως παρατηρητές. Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί πάντως χρησιμοποίησε πρόσφατα μια σκληρή γλώσσα και χαρακτήρισε ενδεχόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση ως «τη μητέρα όλων των πολέμων». Παράλληλα όμως φάνηκε να χαμηλώνει τους τόνους και δήλωσε έτοιμος για διάλογο σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον θα ήταν πρόθυμη να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει.

Πηγή: Deutsche Welle