Ανακρίνεται στο Λονδίνο ο Simon Harwood, ο Βρετανός αστυνομικός που έσπρωξε τον Ίαν Τόμλινσον στο έδαφος και τον χτύπησε με ρόπαλο στην διάρκεια της διαδήλωσης ενάντια στoυς G20 δύο χρόνια πριν την 1η Απριλίου του 2009. Ο Τόμλινσον μετά το χτύπημα του αστυνομικού απεβίωσε, ενώ για τα αίτια του θανάτου του υπάρχουν δύο ιατρικά πορίσματα. Τον περασμένο Ιούλιο η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος αποφάσισε να μην ασκήσει ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του Harwood, αλλά στην απόφαση μπορούσε να ασκηθεί έφεση.

Ads

Τη Δευτέρα, ο Harwood παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο. Σε ερώτηση για τη χρήση βίας απάντησε: «Μας εξηγούσαν ότι είναι στο χέρι του κάθε αστυνομικού να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει βία – όταν πρόκειται για λογική χρήση βίας πρέπει δίνουμε εξηγήσεις..». Επίσης μίλησε για την εκπαίδευση που πέρασε για να γίνει αστυνομικός.

Νωρίτερα την ίδια μέρα ο επιθεωρητής της μονάδας του Harwood, Timothy Williams δήλωσε κατά την μαρτυρία του ότι για τις διαδηλώσεις ενάντια στους G20 είχε λάβει μια γενική εντολή από τον ανώτερό του, δηλαδή «να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές δυναμικά». Έδωσε μια εικόνα κλιμακούμενης βίας με αστυνομικούς, σύμφωνα με την άποψή του Williams, να δέχονται επιθέσεις από διαδηλωτές.

Η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη με τον ανώτερο δικαστή Peter Thornton που προεδρεύει της διαδικασίας να λέει στο δικαστήριο ότι το ζήτημα της «αντιπαράθεσης» έχε να κάνει με τις διαφορετικές ιατρικές μαρτυρίες από τρεις διαφορετικούς παθολόγους. Ο Freddy Patel, που έκανε την πρώτη μεταθανάτια εξέταση συμπέρανε ότι ο Τόμλινσον πέθανε από καρδιακή προσβολή. Οι άλλοι δύο γιατροί, ο Nat Cary και ο Kenneth Sherroch υποστήριξαν πως πέθανε από εσωτερική αιμορραγία.

Ads

Το ακροατήριο πληροφορήθηκε τη δεύτερη ημέρα της ανάκρισης πως ο Harwood ήταν οδηγός βαν μιας αστυνομικής μονάδας και εκείνη την μέρα απομακρύνθηκε από την θέση του πριν να συναντήσει τον Τόμλινσον χωρίς να ειδοποιήσει κάποιον ανώτερό του. Ακόμη, μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο θέμα ήταν η μαρτυρία ενός αστυνομικού που είχε μιλήσει στον Τόμλινσον λίγο πριν χτυπηθεί από τον Harwood. Ανέφερε ότι ήταν προφανές πως δεν ήταν διαδηλωτής και δεν αποτελούσε απειλή.

Επιπλέον, ο άνθρωπος που είχε τραβήξει το βίντεο με τον Harwood να επιτίθεται στον Τόμλινσον και είχε παραδώσει το υλικό στην εφημερίδα «Guardian», κατέθεσε πως είδε τον άτυχο εφημεριδοπώλη να σπρώχνεται βίαια από τον αστυνομικό. Τόνισε επίσης ότι ο Τόμλινσον δεν αντιστάθηκε ούτε επιτέθηκε καθόλου.

Όταν θα τελειώσει η ανακριτική διαδικασία ο Harwood θα αντιμετωπίσει την μητροπολιτική αστυνομική πειθαρχική επιτροπή. Ωστόσο προς το παρόν παραμένει στη θέση του αστυνομικού με αναστολή της δράσης του.