Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου διαδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης και ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα.

Ads

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας του Λονδίνου, πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που διοργανώθηκε στο κέντρο του Λονδίνου.

Τα πλήθη κρατούσαν ψηλά πλακάτ που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη», ενώ άλλοι άνοιξαν μια γιγάντια παλαιστινιακή σημαία και άφησαν πράσινες φωτοβολίδες καπνού.

Η μαζικότατη πορεία κινήθηκε από το μνημείο Marble Arch προς το Δημαρχείο και την πλατεία του Κοινοβουλίου.

Μια γυναίκα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι «ως Παλαιστίνια που θα ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι της μια μέρα, ως Παλαιστίνια που έχει αδέρφια και αδερφές στη Γάζα και οικογένεια, εύχομαι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα – αλλά μόνο διαμαρτυρόμαστε κι είναι αυτό μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή».

EPA/ANDY RAIN

 

Την ίδια ώρα διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται σε όλο τον αραβικό κόσμο και όχι μόνο, με πλήθη να συγκεντρώνονται στον Λίβανο, το Ιράκ, την Ιορδανία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, καθώς και στην Ιρλανδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Νότια Αφρική.

Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στη Ρώμη το Σάββατο, με διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Παλαιστίνη, η Ρώμη είναι μαζί σου» και «Καμία ειρήνη μέχρι να αποκτήσουμε ελευθερία». Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και στο Βερολίνο, αλλά και στην Ελβετία.

Στην Αυστραλία, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Σίδνεϊ, φωνάζοντας «Ντροπή, ντροπή, Ισραήλ» και «η Παλαιστίνη δεν θα πεθάνει ποτέ».

Και στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία προς το γραφείο της Αμερικανίδας γερουσιαστής Κρίστεν Γκίλιμπραντ στο Μανχάταν, πολλοί φωνάζοντας «κατάπαυση του πυρός τώρα».