Διπλωμάτες από δεκάδες χώρες συναντώνται σήμερα, Τετάρτη (21/6) στο Λονδίνο για να συγκεντρώσουν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα έργο-μαμούθ, το κόστος του οποίου εκτιμάται από την Παγκόσμια Τράπεζα σε περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό που αυξάνεται καθημερινά παράλληλα με τον ανθρώπινο απολογισμό του 16μηνου πολέμου.

Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας στη Διάσκεψη για την αποκατάσταση της Ουκρανίας, η οποία είναι ταυτόχρονα ένα φόρουμ για τη συγκέντρωση χρημάτων και ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας είναι παρόντες.

Ο Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μεταξύ των διεθνών εκπροσώπων στη συγκέντρωση, η οποία ελπίζει να πείσει τις μεγάλες επιχειρήσεις να στηρίξουν την Ουκρανία.

«Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για την ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα να επενδύσει στην ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη της Ουκρανίας», δήλωσε την Τρίτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι. Για να γίνει αυτό, είπε, «πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτές οι επενδύσεις θα είναι αποτελεσματικές και ότι θα είναι ασφαλείς», αναλαμβάνοντας την εγγύηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της Ουκρανίας.

Ads

Σημαίνει επίσης καταπολέμηση της διαφθοράς, αν και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν συνδέουν άμεσα τη χρηματοδότηση με τον περιορισμό της δωροδοκίας. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η μεταπολεμική Ουκρανία θα χρειαστεί «την ισχυρότερη δυνατή οικονομία, την ισχυρότερη δυνατή δημοκρατία» προκειμένου να προσελκύσει τις επενδύσεις που θα χρειαστεί επειγόντως.

«Εάν η Ουκρανία πρόκειται να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται, όχι μόνο από την κυβέρνηση, όχι μόνο από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να προσελκύσει αυτές τις επενδύσεις», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Πολιτικοί, διπλωμάτες και επιχειρηματίες από περισσότερες από 60 χώρες συμμετέχουν στη διήμερη συνάντηση, όπου η BT, η Virgin, η Philips και η Hyundai Engineering είναι μεταξύ των εταιρειών που δεσμεύονται να επενδύσουν στην Ουκρανία.

Η κλίμακα των αναγκών είναι τεράστια – πολλοί λένε ότι η Ουκρανία χρειάζεται το αντίστοιχο του σχεδίου Μάρσαλ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι υποδομές της είχαν αποδεκατιστεί από τις ρωσικές επιθέσεις ακόμη και πριν από την κατάρρευση του φράγματος της Καχόβκα αυτόν τον μήνα, μετά από έκρηξη που κατέκλυσε περίπου 10.000 εκτάρια γης και εκτόπισε χιλιάδες ανθρώπους.

Ο Σούνακ, ο οποίος θα ανοίξει το συνέδριο μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι -που αναμένεται να εμφανιστεί εξ αποστάσεως- θα απευθύνει έκκληση για επενδύσεις στην τεχνολογία και την πράσινη ενέργεια ώστε να συμβάλει στην οικοδόμηση «μιας οικονομικά ισχυρότερης, τεχνολογικά προηγμένης Ουκρανίας».

Η Βρετανία υπόσχεται 305 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις δανείων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ουκρανία στη διάσκεψη.

«Όπως είδαμε στο Μπαχμούτ και στη Μαριούπολη, ό,τι δεν μπορεί να πάρει η Ρωσία θα προσπαθήσει να το καταστρέψει. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και στην οικονομία της Ουκρανίας» δήλωσε ο Σούνακ, ενόψει της διάσκεψης.

«Η κλίμακα της πρόκλησης είναι πραγματική, ο πόλεμος επέφερε πτώση του ΑΕΠ της Ουκρανίας κατά 29% πέρυσι, αλλά απλά κοιτάξτε τους δρόμους του Κιέβου. Παρά την απειλή επίθεσης, οι άνθρωποι συνεχίζουν τη ζωή τους – και συνεχίζουν τις επιχειρήσεις» συμπλήρωσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει επίσης να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη δημιουργία ασφάλισης κινδύνου πολέμου για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ουκρανία, αν και δεν είναι σαφές πόσο προχωρημένα είναι τα σχέδια.

Στη διάσκεψη για την ανάκαμψη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ελβετία, η Ουκρανία ζήτησε να χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη της Ουκρανίας δισεκατομμύρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί από τις δυτικές χώρες μετά την εισβολή.

Αυτό βρίσκεται ακόμη στη φάση της συζήτησης, αλλά η Βρετανία έκανε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αυτή την εβδομάδα, επεκτείνοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ώστε τα κεφάλαια να μπορούν να παραμείνουν παγωμένα έως ότου η Ουκρανία λάβει αποζημίωση για την εισβολή.

Ο Κλέβερλι δήλωσε ότι υπάρχει μια «φυσική δικαιοσύνη» στην ιδέα ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει. «Ακολουθεί αυτή την απλή αρχή ότι αν το σπάσεις, το αγόρασες», είπε.

Ο επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Αχίμ Στάινερ, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ στη διάσκεψη, δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

«Η ανοικοδόμηση δεν είναι κάτι που βρίσκεται στο μακρινό μέλλον, ακόμη και στις χειρότερες στιγμές, ακόμη και εν μέσω κρίσης. (…) Η ανασυγκρότηση, δεν είναι μόνο μια φυσική στρατηγική αντιμετώπισης, είναι και ψυχολογική», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία αυτόν τον μήνα. 

*Με πληροφορίες από AP