Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο γνωστότερος και σημαντικότερος – εκ θέσεως – αρνητής της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη. Μια εύκολη ανάγνωση αυτής της επιλογής είναι ότι από πίσω της κρύβεται η ιδιορρυθμία της περσόνας του πλανητάρχη. Η εύκολη ανάγνωση δεν είναι όμως καθόλου ολοκληρωμένη. Πίσω από την άρνηση της κλιματικής αλλαγής – με ηγέτη τον Τραμπ – κρύβεται ένα μεγάλο δίκτυο που έχει στόχο να εξυπηρετήσει το λόμπι του πετρελαίου. 

Ads

Συγκεκριμένα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως αποκαλύπτουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα σφιχτοδεμένο παγκόσμιο δίκτυο πολιτικών και εταιρειών που σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ εργάζεται για λογαριασμό των συμφερόντων των ισχυρών «Big Oil», τόσο στη Βρετανία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Ο όρος «Big Oil» χρησιμοποιείται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο, προσδιορίζοντας τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Διαφορετικά αυτές αποκαλούνται και «supermajors». Θα μπορούσαμε αποδώσουμε τον όρο ως υπέρ – εταιρείες. Και οι δυο όροι έχουν υιοθετηθεί για να περιγράψουν τόσο την οικονομική δύναμη των εταιρειών αυτών, όσο και την επιρροή τους στην πολιτική και ειδικά στις ΗΠΑ. 

Οι Big Oil στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα

Η τεράστια επιρροή των γιγάντων του πετρελαίου δεν είναι καθόλου δύσκολο να γίνει κατανοητή. Ενώ οι συνομιλίες για το κλίμα συνεχίζονται σε επίπεδο ΟΗΕ με βάση την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ελάχιστη πρόοδος επιτυγχάνεται. Αντίθετα γίνονται βήματα προς τα πίσω. 

Ads

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι ίδιες οι υπέρ – εταιρείες συμμετέχουν στις συνομιλίες πιέζοντας για την αναστολή της Συμφωνίας του Παρισιού. Σύμφωνα με το Vice τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως οι «Big Oil» έχουν ρίξει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια για λόμπινγκ και άσκηση πιέσεων ενάντια στη Συμφωνία του Παρισιού κι αυτό ενώ διατείνονται ότι την υποστηρίζουν και θα συμμορφωθούν με τις αποφάσεις. 

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Κέντρου Ερευνών για το Κλίμα που έχει τη βάση του στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, «τα λόμπι που εκπροσωπούν ορισμένους από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο έχουν στείλει χιλιάδες αντιπροσώπους στις διαπραγματεύσεις που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κυριολεκτικά οργώνουν τις αίθουσες στις οποίες παίρνονται οι αποφάσεις και ασκούν πιέσεις ή ακόμη και απειλούν τις κυβερνήσεις ώστε να μην πάρουν μέτρα». 

Στην τελευταία συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα αρκετές χώρες διαμαρτυρήθηκαν για την συμμετοχή των «Big Oil» στις διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν κάθε συζήτηση. Μετά από πιέσεις μάλιστα καμία ένσταση δεν σημειώθηκε στα πρακτικά. Τελικά στις συνομιλίες υπήρξε ελάχιστη πρόοδος. Οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν σθεναρά, ακόμη και όταν χώρες που ανήκουν στους μεγάλους ρυπαντές, όπως η Αυστραλία ή η Νορβηγία έδειξαν σημάδια υποχώρησης. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού αλλά όχι από τις συνομιλίες στον ΟΗΕ. Εκεί όμως φαίνεται πώς έχουν αναλάβει το ρόλο του Δούρειου Ίππου για τις υπέρ – εταιρείες πετρελαίου. Κι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η «άλωση» της Ευρώπης. Εδώ ειδικό ρόλο φαίνεται πώς έρχονται να παίξουν οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας της Βρετανίας και το ίδιο το Brexit. 

Το δίκτυο 

Το ανεξάρτητο ερευνητικό δίκτυο της Βρετανίας DeSmog, δημοσίευσε πρόσφατα έναν διαδικτυακό χάρτη που αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις διασυνδέσεις μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, των δεξιών αμερικανικών λόμπι με τους δυο βασικούς διεκδικητές της πρωθυπουργίας της Βρετανίας – και υπέρμαχους του Brexit – Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, αλλά και με ακροδεξιούς εξτρεμιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι διασυνδέσεις αυτές περνούν μέσα από ένα σύνδεσμο ομάδων συμφερόντων που προωθούν το Brexit, γνωστό ως δίκτυο της Τάφτον Στριτ του Λονδίνου. Το δίκτυο της Τάφτον Στριτ εκτός από τους Βρετανούς πολιτικούς συνεργάζεται επίσης με ακροδεξιά και νεοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη, όπως οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας ή οι Αδελφοί της Ιταλίας. Οι ομάδες συμφερόντων της Τάφτον Στριτ έχουν λάβει από το 2008, ανώνυμες δωρεές ύψους 5,6 εκατ. δολαρίων, από τις ΗΠΑ. 

Το δίκτυο της Τάφτον Στριτ με τη σειρά του χρησιμοποιείται από το δίκτυο Atlas, ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο στην καρδιά της Ουάσιγκτον. Το δίκτυο Atlas χρηματοδοτείται από τους Big Oil αλλά και από γνωστούς αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Έχει άμεσες διασυνδέσεις με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ και υποστηρίζει πάνω από 450 οργανισμούς σε όλο τον κόσμο προωθώντας την ελεύθερη αγορά, την ανατροπή των περιβαλλοντικών περιορισμών και την περικοπή των δημόσιων δαπανών προς το συμφέρον των πλουσιότερων. 

Ο Τραμπ και το Brexit

Ο βασικός συνεργάτης του δικτύου Atlas στο Λονδίνο είναι το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων (IEA), το οποίο είναι επιφορτισμένο με την άσκηση πιέσεων στους Βρετανούς πολιτικούς. Το Brexit φαίνεται να χρησιμοποιείται από τον Τραμπ για την διείσδυση των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και για την επίτευξη της διάλυσης της ΕΕ. Ο Ματ Χόουπ, συντάκτης του DeSmog UK, εξηγεί στην Monde Diplomatique ότι «το Brexit έχει αλωθεί από τους μεγάλους χρηματοδότες – αρνητές της κλιματικής αλλαγής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Κοχ αλλά και από think tanks που έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με τη σειρά του κατηγορείται ότι επηρεάζει την βρετανική πολιτική στο ανώτερο επίπεδο». 

Ο δαιδαλώδης χάρτης του DeSmog – που χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί – αποκαλύπτει έναν πολύπλοκο ιστό με πάνω από 2.000 διασυνδέσεις μεταξύ πολιτικών, λόμπι, επιχειρηματιών, εταιρειών και άλλων φορέων. Σύμφωνα με τον δρ. Φιλ Πάρβιν, αναπληρωτή καθηγητή πολιτικής και πρόεδρο της Ομάδας Ερευνών Ηθικής στη Δημόσια Ζωή του Πανεπιστημίου Λομπορόου, ο χάρτης είναι ενδεικτικός «της φύσης της πολιτικής εξουσίας στον 21ο αιώνα». 

Το δίκτυο Atlas, λειτουργεί, σύμφωνα με το Intercept, ως ένα σκιώδες παράρτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λαμβάνοντας εξίσου σκιώδη χρηματοδότηση τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το Εθνικό Ταμείο για την Δημοκρατία. Το τελευταίο έχει επανειλημμένα επικριθεί ότι έχει χρησιμοποιήσει κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να διευκολύνει την «αλλαγή καθεστώτος» σε χώρες, όπου οι κυβερνήσεις δεν εξυπηρετούσαν τα αμερικανικά συμφέροντα. Τώρα, υπάρχουν ανησυχίες ότι τέτοιοι χειρισμοί γίνονται και στην Βρετανία με όχημα το Brexit. 

Διαβάστε επίσης:

Η σύνδεση με την κλιματική αλλαγή και το πετρέλαιο

Πίσω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, το δίκτυο Atlas έχει πλήθος παραρτημάτων που λειτουργούν υπό ομάδες προβληματισμού – αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων (ΙΕΑ) στη Βρετανία, συνδέεται με την γνωστή ομάδα προπαγάνδας της άρνησης της κλιματικής αλλαγής «Global Warming Policy Foundation» (GWPF) που βρίσκεται στην Τάφτον Στριτ. Οι τρεις διαχειριστές του ΙΕΑ είναι χρηματοδότες της GWPF. 

Και οι δυο οργανώσεις κατηγορούνται σε δικαστικά έγγραφα ότι έχουν παραβιάσει τους εκλογικούς νόμους «σπρώχνοντας» ένα σκληρό Brexit που θα ανατρέψει τους κλιματικούς στόχους της Μεγάλης Βρετανίας και την περιβαλλοντική νομοθεσία. Σύμφωνα με τον χάρτη του DeSmog αυτά τα λόμπι που υπερμάχονται ενός σκληρού Brexit ενεργούν σε συνεννόηση με τους Big Oil, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί η κυβέρνηση Τραμπ. 

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας είναι βαθιά ενσωματωμένοι στο δίκτυο Atlas μέσω της Τάφτον Στριτ, σύμφωνα πάντα με τον χάρτη του DeSmog. Ο Μπόρις Τζόνσον – που έχει και την υποστήριξη του Τραμπ για την πρωθυπουργία – βοήθησε τον ευρωβουλευτή των Τόρις Ντάνιελ Χάναν να ιδρύσει την Πρωτοβουλία για το Ελεύθερο Εμπόριο (IFT) – με βάση πάντα την Τάφτον Στριτ – της οποίας τα μέλη έχουν φιλοξενηθεί στα παραρτήματα του δικτύου Atlas. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ έχει σύμβουλο τον Μάθιου Έλλιοτ, από τα παλαιότερα κεφάλια του δικτύου της Τάφτον Στριτ, του οποίου η σύζυγος είναι μέλος των «Αμερικανών για την φορολογική μεταρρύθμιση», ένα λόμπι που ίδρυσαν οι αδελφοί Κοχ. Ο έτερος υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ έχει φιλοξενηθεί από το Νέο Πολιτιστικό Φόρουμ, όπου ο Έλλιοτ είναι στο διοικητικό συμβούλιο. 

Ένα ακροδεξιό χεράκι 

Στον ίδιο σύνδεσμο βρίσκονται ακροδεξιά κόμματα και κινήσεις σε όλη την Ευρώπη. Ο Ντάνιελ Χάναν των Τόρις και εκ των παλαιότερων στην Τάφτον Στριτ ήταν από τους ιδρυτές της Συμμαχίας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE). Η ACRE μεταξύ άλλων καλλιεργεί επαφές και με τα ακροδεξιά κόμματα VOX της Ισπανίας, Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι, ενώ νεότερο μέλος της Συμμαχίας είναι το επίσης ακροδεξιό Δημοκρατικοί της Σουηδίας.  

Φυσικά από τις διασυνδέσεις της Τάφτον Στριτ δεν λείπει ο Νάιτζελ Φάρατζ, ιδρυτής του UKIP της Βρετανίας, του κόμματος του Brexit που πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό των βρετανικών ψήφων στις φετινές ευρωεκλογές και αντιπρόεδρος της ομάδας «Leave Means Leave» που υποστηρίζει το σκληρό Brexit. Ο Φάρατζ συνομιλεί με διάφορες ακροδεξιές γκρούπες ενώ είναι γνωστός αρνητής της κλιματικής αλλαγής. Το ίδιο και πολλά στελέχη από το νέο του κόμμα. Πρόσφατα μάλιστα συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο. 

Ο κύκλος με βάση τα παραπάνω στοιχεία είναι ο εξής. Ο Τραμπ δηλώνει αρνητής της κλιματικής αλλαγής. Η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε κορυφαίο επίπεδο για την ακύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού. Χρηματοδοτεί – μαζί με τις εταιρείες – λόμπι που προωθούν την άρνηση της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των Big Oil. Τα λόμπι ασκούν πιέσεις ή συνεργάζονται με συντηρητικούς και ακροδεξιούς πολιτικούς που εύκολα παρουσιάζονται ως αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Το δίκτυο λόμπινγκ ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, διαχέεται μέσω της Βρετανίας στην Ευρώπη επιδιώκοντας τόσο το Brexit όσο και την άλωση της ευρωπαϊκής αγοράς με τελικό στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των υπέρ – εταιρειών του πετρελαίου.