Σε «αναδιοργάνωση» οδηγείται η NSO Group, ο Ισραηλινός όμιλος που κατασκευάζει το λογισμικό κατασκοπείας Predator, καθώς είναι υπερχρεωμένη, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Shalev Hulio οδηγείται στην έξοδο.

Ads

Ειδικότερα, ο όμιλος ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι ο Shalev Hulio θα παραιτηθεί ως μέρος μιας «αναδιοργάνωσης» και πως η εταιρεία θα επικεντρώσει στις πωλήσεις του λογισμικού σε χώρες που ανήκουν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Ο Όμιλος NSO ανακοίνωσε σήμερα ότι η εταιρεία θα αναδιοργανωθεί και ο διευθύνων σύμβουλος Shalev Hulio θα παραιτηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας σε σχετική δήλωση, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του ο Guardian.

Τη θέση του θα πάρει ο Yaron Shohat, ο οποίος και θα διαχειριστεί τη διαδικασία αναδιοργάνωσης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ads

Η αναδιοργάνωση «θα εξετάσει όλες τις πτυχές της επιχείρησής της, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού των εργασιών της για να διασφαλίσει ότι η NSO παραμένει μία από τις κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, με επίκεντρο τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ».

Γενικότερα, ο όμιλος NSO υποστηρίζει ότι το λογισμικό πωλείται μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες για να στοχεύουν εγκληματίες και τρομοκράτες, ενώ οι πωλήσεις απαιτούν έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ωστόσο, το spyware φαίνεται πως έχει αναπτυχθεί από ξένες κυβερνήσεις εναντίον αντιφρονούντων, δημοσιογράφων, διπλωματών και μελών του κλήρου.

Στους πελάτες της περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουγγαρία και η Ινδία.

Τον Νοέμβριο του 2021 μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν τοποθέτησε την εταιρεία στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ , αφού διαπίστωσε ότι είχε ενεργήσει «σε αντίθεση με τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Ο χαρακτηρισμός αυτός ήρθε τρεις μήνες αφότου μια κοινοπραξία δημοσιογράφων που συνεργάζεται με τη γαλλική μη κερδοσκοπική ομάδα Forbidden Stories, αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών που παραβιάστηκαν από ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας το spyware, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών.

Ο Guardian κι άλλα μέλη της δημοσιογραφικής αυτής κοινοπραξίας αποκάλυψαν επίσης ότι οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων του Εμμανουέλ Μακρόν, του Γάλλου προέδρου και σχεδόν ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου του περιέχονταν σε μια λίστα με άτομα που είχαν διαρρεύσει και επιλέχθηκαν ως πιθανοί στόχοι παρακολούθησης.