Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε στις 27 Απριλίου την «πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 29 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας».

Ads

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά από το τουρκικό Υπουργείο Υγείας δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης: 37.674 θετικά κρούσματα και 339 θάνατοι, στις 29 Απριλίου, επί των 278.108 τεστ κορωναϊού. Οι επιστήμονες, η αντιπολίτευση και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αμφιβάλλουν πολύ ως προς την ορθότητα αυτών των αριθμών. Το υπουργείο αναγκάστηκε να μειώσει πρόσφατα τον αριθμό των τεστ, για να έχει λιγότερα θετικά κρούσματα. Δεκάδες χρήστες του διαδικτύου ενημερώνουν το κοινό ως προς την απώλεια των οικείων τους λόγω κορωναϊού, αλλά το όνομα αυτής της ασθένειας δεν αναφέρεται τις περισσότερες φορές στην επίσημη ιατρική έκθεση.

Σύμφωνα με αυτά τα επίσημα στοιχεία, πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 46.996.712 τεστ και διαπιστώθηκαν 4.788.700 θετικά κρούσματα και 39.737 θάνατοι.

Η Τουρκία έγινε η δεύτερη, μετά τη Γαλλία, ευρωπαϊκή χώρα και έκτη παγκόσμια χώρα στον κατάλογο του ιστοτόπου «Worldometer», ως προς τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό.

Ads

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε ήδη ανακοινώσει ότι «η Τουρκία, Δόξα τω Θεώ, ήταν η καλύτερη χώρα στον αγώνα κατά της πανδημίας». Και τώρα, διατάζει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας 394 ωρών. Έτσι, αναγκάζεται, πλέον, να παραδεχτεί την αναποτελεσματικότητα ή ακόμη και την ήττα της στρατηγικής του, η οποία συνίστατο στην προώθηση της εργασίας, της παραγωγής και των εξαγωγών έναντι της δημόσιας υγείας, δηλαδή της ζωής των πολιτών.

Μέχρι τις 17 Μαΐου, μόνο τα καταστήματα τροφίμων θα είναι ανοιχτά από τις 10:00π.μ. έως τις 5:00μ.μ.. Εστιατόρια, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία θα είναι ανοιχτά μόνο για κατ’οίκον παράδοση. Σύμφωνα με τη δήλωση του Προέδρου «Όσοι εργάζονται στους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης, των προμηθειών, της υγείας και της γεωργίας, θα έχουν ειδική άδεια, για να συνεχίσουν κανονικά». Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μία πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας. Διότι, η τουρκική οικονομία, ούσα ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν μπορεί να αντέξει μία πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτά τα μέτρα τουρκικού τύπου δεν μπορούν, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Η αντιπολίτευση επικρίνει αυτά τα μέτρα, διότι το κράτος δεν δίνει ούτε μία δεκάρα στους ανθρώπους που θα βρίσκονται έγκλειστοι στα σπίτια τους για 18 ημέρες. Καθώς τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα κλείσουν, επίσης, και καθώς οι παππούδες δεν μπορούν να πηγαίνουν στα σπίτια των εγγονών τους, οι μητέρες που αναγκάζονται να εργάζονται θα δυσκολευτούν με τη φύλαξη των παιδιών τους.

Θα πρέπει, επίσης, να διευκρινιστεί ότι αρχικά η κυβέρνηση παράτυπα και παράνομα απαγόρευσε την πώληση των αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ενώ ουδεμία σχέση υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κορωναϊού, ήθελε να επιβάλει τον ισλαμικό τρόπο ζωής της σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Επιπλέον, κανένας νόμος, κανένα νομοθετικό διάταγμα δεν επιτρέπει αυτή την απαγόρευση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιρουμένου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP»), από φόβο μήπως κατηγορηθούν για αντισλαμισμό, δεν αντέδρασαν επαρκώς κατά της απαγόρευσης αυτής. Η ένωση περιπτέρων που πωλούν αλκοολούχα ποτά δημοσίευσε ένα ανακοινωθέν, στο οποίο υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και επικρίνουν την κυβερνητική πολιτική. Η ίδια, πάλι, ένωση ανακοίνωσε την Παρασκευή την άρση της απαγόρευσης, χάρη στις πολλαπλές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνούμε ότι η πώληση των αλκοολούχων ποτών αποτελεί πηγή κρατικού εσόδων, δεδομένου του υψηλού φόρου επί των ποτών.

Επιπλέον, χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν τις μεγάλες πόλεις την Πέμπτη, για να καταφύγουν στις δεύτερες κατοικίες τους ή στα εγγενή χωριά τους στην Ανατολία, στην ύπαιθρο. Υπήρξε συμφόρηση στους αυτοκινητόδρομους και τους κύριους δρόμους.

Η κυβερνητική στρατηγική της καταπολέμησης του κορωναϊού ήταν εξαρχής λανθασμένη και υπήρξε κακοδιαχείριση. Οι επαγγελματικές ιατρικές και επιστημονικές οργανώσεις αποκλείστηκαν από τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, και ο Ερντογάν μόνος του χάραξε αυτήν τη λανθασμένη γραμμή.

Επιπλέον, η διαχείριση της στρατηγικής εμβολιασμού στην Τουρκία είναι, επίσης, κακή. Μέχρι σήμερα, εμβολιάστηκαν μόνο 22.132.803 άτομα, το οποίο αντιστοιχεί σε 13,3% του πληθυσμού. Το κριτήριο προτεραιότητας για τον εμβολιασμό στην Τουρκία δεν ήταν, ούτε η ηλικία, ούτε το επάγγελμα, αλλά η εγγύτητα με το κυβερνητικό κόμμα. Ο Ερντογάν, για πολιτικούς λόγους, επέλεξε το Sinovac, το παραγόμενο στην Κίνα εμβόλιο, αλλά το Πεκίνο δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του ως προς την ποσότητα των εμβολίων. Έτσι, η Άγκυρα αναγκάστηκε να αγοράσει από την εταιρία Biontech και θέλει να λάβει το ρωσικό «Sputnik V». Τα κρατικά ταμεία, όμως, είναι άδεια και δεν υπάρχουν, εξάλλου, αρκετά εμβόλια σε παγκόσμιο επίπεδο για όλες τις χώρες.

Ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί την απαγόρευση κυκλοφορίας, για να απαγορεύσει τον εορτασμό της 1ης Μαΐου και, σε περίπτωση παράτασής της, θα απαγορεύσει, επίσης, αυτόν της Εθνικής Ημέρας Νεολαίας και Αθλητισμού (19 Μαΐου), κληρονομιάς της κεμαλικής περιόδου.

Ο Ερντογάν έχει ήδη χάσει τη διπλωματική μάχη, εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα. Υπέστη ήττες στη Συρία, τη Λιβύη, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική οικονομία δεν έχει μέλλον, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν την αποδυνάμωση της εξουσίας. Τέλος, η υγειονομική κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.