H υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια για την προεδρία της Βρετανίας Λιζ Τρας, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών στους λογαριασμούς, υπερασπίστηκε τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας λέγοντας ότι δεν πρέπει να θεωρούνται «βρώμικα και διαβολικά».

Ads

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η μείωση των φόρων ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το κόστος διαβίωσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στον αντίποδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, που διεκδικεί επίσης την πρωθυπουργία της Βρετανίας, παρουσίασε την Πέμπτη, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μείωση στους λογαριασμούς της ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος τους για τα νοικοκυριά.

Σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα «The Times» ο Σούνακ ανέφερε ότι κάθε νοικοκυριό θα έχει μειώσεις περίπου 200 λιρών στους λογαριασμούς για την ενέργεια με μία μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Ads

To Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται ήδη για τριπλασιασμό και πλέον των λογαριασμών για την ενέργεια, με φιλανθρωπικές οργανώσεις να προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγηθούν στην φτώχεια, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στήριξης αρκετών δισεκατομμυρίων λιρών, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις.

Ο Σούνακ, που βρίσκεται πίσω από τη Λιζ Τρας στις δημοσκοπήσεις για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, ανέφερε ότι το σχέδιο του θα καλύψει «την υποστήριξη για τους ασθενέστερους, για τους συνταξιούχους, ενώ κάποιο είδος υποστήριξης θα λάβουν όλοι».

Επίσης, εξήγησε επίσης ότι θα καλύψει το οικονομικό κόστος της στήριξης των νοικοκυριών για την ενέργεια, μέσω ενός προγράμματος εξοικονόμησης στις δαπάνες της κυβέρνησης.

«Αυτό ενδεχόμενα σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε ή να αναστείλουμε μερικά πράγματα στην κυβέρνηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι προετοιμασμένος «για περιορισμένο και προσωρινό δανεισμό ως το τελευταίο διαθέσιμο μέσο προκειμένου να περάσουμε τον χειμώνα».

«Με δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, είναι επίσης πιθανό ότι η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερα έσοδα από την εισφορά (Energy Profits Levy) που έχω εισαγάγει», σημείωσε ο Σούνακ, κάνοντας αναφορά σε ένα ποσοστό φορολογίας 25% που έχει επιβληθεί στα έκτακτα κέρδη των εταιριών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο φόρος αυτός ενεργοποιήθηκε όταν ο Σούνακ ήταν υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, η ΥΠΕΞ Τρας δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας για τα νοικοκυριά, παρά της διάθεσης οικονομικής ρευστότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη είχε δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τις εταιρείες ενέργειας για τη μείωση των τιμών, αν επιλεγεί για την πρωθυπουργία.

Οι εταιρείες ενέργειας σημείωσαν μεγάλα κέρδη τους τελευταίους μήνες εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, προκαλώντας εκκλήσεις για περαιτέρω φορολογία τους, προκειμένου να στηριχθούν οι καταναλωτές από τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η BP παρουσίασε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη της εδώ και 14 χρόνια -8,45 δισ. δολάρια, ενώ η Shell σημείωσε κέρδη ρεκόρ 11,5 δισ. δολάρια.

«Είναι όλα σχετικά με την επίθεση στις επιχειρήσεις και στέλνει λάθος μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και στο κοινό», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών σε μια προεκλογική της ομιλία και υποστήριξε ότι αυτού του είδους οι φόροι «είναι μια εφάπαξ χρέωση που επιβάλλεται από μια κυβέρνηση σε μια εταιρεία, σχεδιασμένη να στοχεύει εταιρείες που έχουν επωφεληθεί από περιστάσεις για τις οποίες δεν ήταν υπεύθυνες».

Ερωτηθείσα για το πώς αντιλαμβάνεται ο κόσμος τα κέρδη ρεκόρ των εταιρειών, πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι το κέρδος είναι μια βρώμικη λέξη και το γεγονός ότι έχει γίνει μια βρώμικη λέξη στην κοινωνία μας είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Τώρα, φυσικά, οι ενεργειακοί γίγαντες, εάν βρίσκονται σε ολιγοπώλιο, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και θα φρόντιζα να λογοδοτήσουν αυστηρά. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη λέξη “κέρδος” (λες και) είναι κάτι βρώμικο και διαβολικό, δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό ως Συντηρητικοί».