Υπό τον έλεγχό τους ανακοίνωσαν ότι πήραν σήμερα οι αντικαθεστωτικοί την πετρελαϊκή πόλη της Μπρέγκα που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης. Σύμφωνα με τους αντάρτες οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι αποσύρθηκαν προς τα δυτικά ναρκοθετώντας τις πετρελαιοπηγές. Πρόκειται για μεγάλη νίκη σε βάρος του Καντάφι, αν επιβεβαιωθεί.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Σαμσεντίν Αμπντελμολάχ, «το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του Καντάφι αποσύρθηκε στη Ρας Λανούφ, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων προς τα δυτικά». Περίπου 150 ως 200 άνδρες πιστοί στον Καντάφι έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Ο Αμπντελμολάχ σημειώνει επίσης ότι «οι προμήθειές τους σε τρόφιμα και νερό έχουν κοπεί. Είναι μόνον θέμα χρόνου να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα και ελπίζουμε ότι δεν θα χυθεί αίμα».

Η κατάληψη την Μπρέγκα, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί μεγάλη νίκη των εξεγερμένων εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, καθώς θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν τον έλεγχο υποδομών που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Ωστόσο σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, αν και οι πετρελαιοπηγές δεν πυρπολήθηκαν ούτε υπέστησαν δολιοφθορές, έχουν ναρκοθετηθεί από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Ads