Τη σύσταση ειδικού ταμείου για την οικονομική στήριξη των Λίβυων αντικαθεστωτικών που μάχονται τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών στην Ιταλία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον καλεί για πολλοστή φορά τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και να τερματίσει τις ανηλεείς και βάναυσες επιθέσεις κατά των πολιτών της Λιβύης, ενώ η Τουρκία ζητά ζητεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη εντός 7 ημερών. Στο πεδίο του πολέμου, πλοίο που μεταφέρει 1.138 ανθρώπους που εγκατέλειψαν την πολιορκημένη Μιζουράτα ελλιμενίστηκε στη Βεγγάζη, όμως αναγκάστηκε να αφήσει πίσω εκατοντάδες άλλους.
Ads
Ως οργανώτρια της δεύτερης συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, η Ιταλία υποδέχθηκε 22 χώρες, έξι διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, καθώς και έξι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα. Πέραν του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου, συμμετέχουν οι επικεφαλής διπλωματίας των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ και της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε κατά το κλείσιμο της συνόδου, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Ο ίδιος επισήμανε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη εντός επτά ημερών. Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε το στόχο του για μια κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατό και ο Νταβούτογλου πρότεινε τον στόχο αυτόν, σημείωσε ο Φρατίνι.
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι το ειδικό ταμείο, η δημιουργία του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα από την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, «θα τεθεί σε λειτουργία σε μερικές εβδομάδες». Μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής των ΗΠΑ, η Γαλλία «θα καθορίσει επίσης» το ύψος της συμβολής της προσεχώς, προσέθεσε.
Ο ίδιος επέμεινε επίσης στην ανάγκη «να μην απορριφθεί το ενδεχόμενο ενός “ξεπαγώματος” των περιουσιακών στοιχείων» του καθεστώτος Καντάφι, τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό «θέτει νομικά προβλήματα».
«Γι’ αυτό θέσαμε σε εφαρμογή μια εναλλακτική λύση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει πολύ γρήγορα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το ειδικό ταμείο θα «τροφοδοτείται από δωρεές, δάνεια και μεταγενέστερα από το ‘ξεπάγωμα’ των περιουσιακών στοιχείων».
Ο Ζιπέ σημείωσε εξάλλου από τη Ρώμη ότι ένα άλλο διεθνές φόρουμ, το ονομαζόμενο «Φίλοι της Λιβύης», το οποίο προωθεί ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, θα πρέπει να περιλάβει τη Ρωσία και άλλες χώρες. Επίσης εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο ΟΗΕ δεν ζήτησε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, ο οποίος να υποστηρίζεται από δυνάμεις της ΕΕ.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, που εκπροσώπησε τη χώρα στη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής, ανακοίνωσε πως «η Ελλάδα προετοιμάζει κα θα στείλει άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, φαρμακευτικό υλικό και μια κινητή ιατρική μονάδα, η οποία θα εγκατασταθεί στην Βεγγάζη». Η μονάδα αυτή θα συνοδεύεται και από μια ομάδα Ελλήνων διπλωματών, οι οποίοι θα αναλάβουν και έργο συντονιστικό και συνδέσμου με τους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη.
Νωρίτερα, το Κατάρ, ο πρωθυπουργός του οποίου σεΐχης Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ Αλ-Θάνι συμπροεδρεύει της συνόδου της Ρώμης, πρότεινε να προσφερθεί βοήθεια προς τους αντάρτες για να εκμεταλλευτούν τους πετρελαϊκούς πόρους στις ζώνες που ελέγχουν.
Η Ομάδα Επαφής, η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο, περιλαμβάνει δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αραβικές χώρες, κυρίως το Κατάρ, την Ιορδανία και το Μαρόκο, και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.
Πλοίο του ΙΟΜ έφτασε στη Βεγγάζη
Πλοίο που μεταφέρει 1.138 ανθρώπους οι οποίοι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μισράτα, περιλαμβανομένων δεκάδων τραυματιών, έφθασαν την ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM). Το Red Star One αψήφησε πυρά πυροβολικού για να διασώσει Αφρικανούς και Ασιάτες μετανάστες από το λιμάνι της Μισράτας την Τετάρτη, αλλά αναγκάστηκε να αφήσει πίσω εκατοντάδες Λίβυους που προσπαθούν απεγνωσμένα να σωθούν από τις μάχες.
«Το σκάφος έφθασε με ασφάλεια αυτό το πρωί στη Βεγγάζη», δήλωσε η εκπρόσωπος του IOM Τζέμινι Πάντια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Εν μέσω του χαοτικού απόπλου, καθώς Λίβυοι άμαχοι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο πλοίο εν μέσω πυρών πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων, η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Γενεύη, ανέφερε αρχικά ότι περίπου 800 πιστεύεται ότι επέβαιναν στο σκάφος.
Όμως συνολικά μετέφερε 1.138 επιβάτες, ανάμεσά τους 827 μετανάστες, κυρίως από την Υποσαχάρεια Αφρική, καθώς και 311 Λίβυους οι οποίοι σκαρφάλωσαν στο πλοίο, είπε η εκπρόσωπος. Περίπου 33 τραυματίες Λίβυοι και 3 τραυματίες από το Νίγηρα βρίσκονταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο πλοίο.
Το λιμάνι είναι κρίσιμο για την επιβίωση των ανθρώπων στην Μισράτα, όπου τα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι λιγοστά και δρουν ελεύθεροι σκοπευτές. Συνολικά 13.000 έχουν διασωθεί από 13 πλοία.
Ναρκαλιευτές του NATO -αεροσκάφη του οποίου πλήττουν στρατιωτικούς στόχους στη χώρα βάσει μιας απόφασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών- κάνουν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι από την Δευτέρα, για να εντοπίσουν μια επιπλέουσα νάρκη που φέρονται να πόντισαν δυνάμεις του Καντάφι.
Ο IOM ελπίζει να διεξαγάγει και μια έβδομη αποστολή απομάκρυνσης αμάχων, μεταναστών και τραυματιών από την πόλη, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση ασφαλείας, είπε η Πάντια. «Συζητάμε το πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια (θα) είναι καλύτερες… πριν προχωρήσουμε σε άλλη μια αποστολή», είπε. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε μια κατάσταση όπως αυτή που είχαμε».
Βρετανία: Απελάσεις άλλων δύο Λίβυων διπλωματών
Η Βρετανία απέλασε άλλους δύο Λίβυους διπλωμάτες από το Λονδίνο, λίγες ημέρες μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, όπως ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις. «Διέταξα την απέλαση δύο διπλωματών, βάσει του γεγονότος ότι οι δραστηριότητές τους είναι αντίθετες με τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Οι απελάσεις διατάχθηκαν χθες και οι διπλωμάτες πρέπει να έχουν αποχωρήσει μέχρι τις 11 Μαΐου.
«Διατηρούμε τη θέση της Λιβυκής Πρεσβείας και του προσωπικού της υπό συνεχή αναθεώρηση. Θεώρησα ότι η συμπεριφορά αυτών των ατόμων ήταν απαράδεκτη και επομένως έπρεπε να ανακηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα», δήλωσε ο Χέιγκ.
Την Κυριακή, ο Λίβυος πρέσβης Ομάρ Τζελμπάν πήρε προθεσμία 24 ωρών για να αποχωρήσει από τη Βρετανία μετά την ανακοίνωση της βρετανική κυβέρνησης ότι η πρεσβεία της στην Τρίπολη δέχθηκε επίθεση. Το Φεβρουάριο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη και απομάκρυνε το προσωπικό λόγω της «επιδεινούμενης κατάστασης» στη Λιβύη. Το Μάρτιο το Λονδίνο απέλασε πέντε διπλωμάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ενέργειες των λιβυκών αρχών και επειδή μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >