Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν στη Μισράτα της δυτικής Λιβύης μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι για τον έλεγχο του λιμανιού της πολιορκημένης πόλης. Οι δυνάμεις του καθεστώτος βομβάρδισαν το πρωί της Τρίτης το λιμάνι, ενώ η πόλη μετρά ήδη περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε σήμερα, ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Ads

Οι δυνάμεις του Καντάφι έβαλαν και σήμερα με βαρύ οπλισμό κατά της Μισράτα και των βερβερικών πόλεων στα βουνά Ναφούσα στα δυτικά της Λιβύης. «Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν το λιμάνι σήμερα. Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε αρκετά αυτοκίνητα και δύο μαγαζιά. Τα στρατεύματα του Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση σε περιοχή στο ανατολικό τμήμα προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι. Σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται. Υπάρχουν τρεις νεκροί και δέκα τραυματίες» δήλωσε ο εκπρόσωπoς των εξεγερμένων στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, σε αδιέξοδο παραμένει η κατάσταση στο δρόμο μεταξύ της Μπρέγκα και της Αζνταμπίγια, όπου οι αντικαθεστωτικοί μάχονται εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων εδώ και εβδομάδες. Οι δυνάμεις του Καντάφι ενίσχυσαν σύμφωνα με αξιωματούχο των εξεγερμένων τις θέσεις τους γύρω από την στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα και έχουν κρύψει μεγάλου βεληνεκούς συστοιχίες πυραύλων ώστε να μην μπορούν να τις πλήξουν οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο Αμπντουλ Σαλάμ Μοχάμεντ από την Αζνταμπίγια, οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν πλέον τον έλεγχο της πόλης. Εκτίμησε επίσης ότι περίπου 3.000 κυβερνητικοί στρατιώτες βρίσκονται στη Μπρέγκα και τις δύο γειτονικές της πόλεις, ενώ η παρουσία τους ενισχύεται περαιτέρω. «Ελέγχουμε την περιοχή από εδώ έως την αλ Αρμπιν (που βρίσκεται στη μέση της απόστασης μέχρι την Μπρέγκα), όμως εξακολουθούν να έχουν ελεύθερους σκοπευτές στην περιοχή, ενεργούς, κρυμμένους στην έρημο» πρόσθεσε.

Ads

Από την Παρασκευή, το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές κατά της λιβυκής πρωτεύουσας, από τις οποίες ισοπεδώθηκε κτιριακό συγκρότημα που στέγαζε γραφεία του Καντάφι. Στις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στη Λιβύη συμμετέχει πλέον ενεργά και η Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στις επιχειρήσεις και θα επιτραπεί στην Πολεμική Αεροπορία να βομβαρδίζει επιλεγμένους στόχους στο λιβυκό έδαφος προκειμένου να προστατέψει τους αμάχους.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία δεν θα στηρίξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση των συγκρούσεων. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε έντονα την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει εντολή να σκοτώσει το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

«Λένε ότι δεν θέλουν να σκοτώσουν τον Καντάφι. Τώρα κάποιοι αξιωματούχοι λένε ναι, προσπαθούμε να σκοτώσουμε τον Καντάφι» δήλωσε από τη Δανία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. «Ποιος το επέτρεψε αυτό, υπήρξε δίκη; Ποιος έχει το δικαίωμα να εκτελέσει αυτόν τον άνδρα;» πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Η Λιβύη από την πλευρά της καλεί τη Ρωσία να συγκαλέσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, η επόμενη σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5η Μαΐου στη Ρώμη, όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαουρίτσιο Μασάρι. Στόχος της Συνόδου, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, θα είναι να βοηθήσει τους εξεγερμένους να πουλήσουν στη διεθνή αγορά το πετρέλαιο της Λιβύης. Στην ατζέντα της Συνόδου, αναμένεται να συμπεριληφθεί ακόμη η πιθανότητα παροχής όπλων στους αντικαθεστωτικούς.