Συμμαχία με ισλαμιστές εξεγερμένους προκειμένου να εκδιώξει τους φιλελεύθερους αντικαθεστωτικούς ισχυρίστηκε ότι πρόκειται να συνάψει η οικογένεια Καντάφι, σύμφωνα με το γιο του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, παρά τα όσα υποστήριζε ως τώρα το καθεστώς, ότι δηλαδή η εξέγερση στη χώρα ήταν αποτέλεσμα ισλαμιστικής συνωμοσίας.

Ads

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Καντάφι υποστήριξε ότι «οι φιλελεύθεροι θα διαφύγουν ή θα σκοτωθούν. . . θα το πράξουμε μαζί. Η Λιβύη θα μοιάζει με τη Σαουδική Αραβία, με το Ιράν. Ε, και;». Ο ίδιος υποστήριξε ότι διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τον Αλι Σαλάμπι, ηγετική προσωπικότητα των αντικαθεστωτικών που έχουν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας. Ο Σάιφ αλ Ισλάμ τόνισε ότι εντός των προσεχών ημερών η κυβέρνηση και οι ισλαμιστές θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν που θα γνωτσοποιεί τη συμμαχία τους.

Η εφημερίδα ωστόσο επικοινώνησε με το Σαλάμπι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είναι σε επαφές με την Τρίπολη, αλλά απέρριψε κάθε υπόνοια συμμαχίας, τονίζοντας ότι οι ισλαμιστές στους κόλπους των ανταρτών επιθυμούν μία πλουραλιστική δημοκρατία χωρίς την οικογένεια Καντάφι.