Σφοδρές μάχες με ανταλλαγές πυρών πυροβολικού σημειώθηκαν ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις του Μ. Καντάφι κοντά στην πόλη Ζλιτάν της δυτικής Λιβύης, καθώς οι εξεγερμένοι προσπαθούν να καταλάβουν την περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης. Παράλληλα έχει διακοπεί και η πετρελαιοπαραγωγή στη χώρα.

Ads

Η πόλη Ζλιτάν, που έχει απόσταση 160 χλμ από την Τρίπολη, είναι η επόμενη μεγάλη πόλη πάνω στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα από το προπύργιο των εξεγερμένων στη Μιζουράτα. Η κατάληψή της κρίνεται σημαντική για τους αντάρτες καθώς θα προωθούσε σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική τους για αποκοπή της πρωτεύουσας απ΄όλες τις πλευρές.

Όπως ανέφερε ομάδα του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στην Νταφνίγια, στα περίχωρα της Μιζουράτα, οι εξεγερμένοι εξαπέλυσαν πυρά πυροβολικού και εκτοξευτήρες ρουκετών. Εξεγερμένοι δήλωσαν πως σκοπεύουν να πλήξουν λιβυκά άρματα μάχης και πυρομαχικά στη Ναΐμάχ, κοντά στη Ζιλτάν.

Ο υπουργός Οικονομικών και Πετρελαίου των Λίβυων αντικαθεστωτικών εξεγερμένων, Αλι Ταρχούνι, δήλωσε ότι, έχει σταματήσει η πετρελαιοπαραγωγή γιατί έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στην υποδομή της από τις εχθροπραξίες.

Ads

«Το αποτέλεσμα είναι ότι στερούμεθα ρευστού, όπως και πολλών άλλων αγαθών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Είναι μια αποτυχία. Είτε δεν ενδιαφέρονται τα δυτικά κράτη, είτε δεν καταλαβαίνουν», τι αντιμετωπίζουμε, επισήμανε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραδοθούνε.

Την Παρασκευή, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν ξανά την Τρίπολη, καθώς οι εβδομάδες επιδρομών του ΝΑΤΟ που πλήττουν συγκροτήματα του Καντάφι και άλλους στόχους δεν έχουν καταφέρει να ανατρέψουν τον Καντάφι. Από την πλευρά τους, οι εξεγερμένοι αγωνίζονται σε άλλα δύο μέτωπα: στα ανατολικά, γύρω από την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα και στα Δυτικά Όρη, νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Στο μεταξύ, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τις επαφές Κανταφικών – Αντικαθεστωτικών. Το βράδυ της Παρασκευής ο Λίβυος πρωθυπουργός Μπαγκντάντι Μαχμούντι επιβεβαίωσε τις επαφές ανάμεσα στο λιβυκό καθεστώς και τους εξεγερμένους, τις οποίες είχαν διαψεύσει νωρίτερα οι εξεγερμένοι.

Για «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ο Λίβυος πρωθυπουργός, λέγοντας πως το ΝΑΤΟ «εισήλθε τις τελευταίες 72 ώρες σε ένα νέο στάδιο της επίθεσής του κατά της χώρας στοχεύοντας απευθείας πολιτικές εγκαταστάσεις», κυρίως ένα ξενοδοχείο που βομβαρδίστηκε την Πέμπτη και ένα πανεπιστήμιο που τέθηκε στο στόχαστρο την Παρασκευή στην Τρίπολη. Παράλληλα, κάλεσε για «μια επείγουσα σύνοδο» του ΟΗΕ προκειμένου να εξετάσει «τα εγκλήματα που διέπραξε το ΝΑΤΟ κατά των αμάχων στη Λιβύη».

Τέλος, ο Ρώσος απεσταλμένος για την Αφρική, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, που επισκέφτηκε την Τρίπολη, δήλωσε την Πέμπτη πως «έχουν ήδη ξεκινήσει άμεσες επαφές ανάμεσα στη Βεγγάζη (προπύργιο των εξεγερμένων στο ανατολικό τμήμα της χώρας) και την Τρίπολη». Όμως ο ηγέτης των εξεγερμένων, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, διέψευσε στη συνέχεια κάθε επαφή με την Τρίπολη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιταλία.

Ομπάμα: «Αγνόησε νομική συμβουλή Πενταγώνου και υπουργείου Δικαιοσύνης» για τη Λιβύη

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αγνόησε τη νομική συμβουλή του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, συμφωνώντας με άλλους συμβούλους που είπαν ότι είχε νομικό δικαίωμα να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λιβύης, χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, οι δικηγόροι του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν πως οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ πάνω από τη Λιβύη, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ήταν «εχθροπραξίες». Έτσι, ο Ομπάμα θα έπρεπε να τερματίσει ή να αποσυρθεί από τις στρατιωτικές μάχες μετά τις 20 Μαΐου, αφού δεν έλαβε έγκριση από το Κογκρέσο βάσει της Απόφασης για τις Εξουσίες Πολέμου.

Σύμφωνα με τους Times, ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίχθηκε σε συμβουλή μέσα από το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία οι αποστολές βομβαρδισμού δεν ήταν ακριβώς «εχθροπραξίες» και πως μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς το πράσινο φως του Κογκρέσου.