Πολιορκούνται οι πόλεις Σύρτη και Μπάνι Ουαλίντ στη Λιβύη από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Πρόκειται για τα δυο τελευταία προπύργια των δυνάμεων του Καντάφι. Σύμφωνα με το Reuters, Λύβιοι αντικαθεστωτικοί εισήλθαν σήμερα στην Μπάνι Ουαλίντ.  Την ίδια ώρα, εκατοντάδες μαχητές των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων προελαύνουν προς τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με μαρτυρίες από τα περίχωρα της πόλης. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Σύρτης. Την ίδια ώρα, στην Τρίπολη βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας μήνυμα υποστήριξης στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας.

Ads

Εκρήξεις και πυροβολισμοί αντηχούν την Παρασκευή στους λόφους και τις κοιλάδες γύρω από την Μπάνι Ουαλίντ, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας. Η Μπάνι Ουαλίντ τελεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπό την πολιορκία των αντικαθεστωτικών.

Άρματα μάχης και φορτηγά προσεγγίζουν ταυτόχρονα τη Σύρτη, γενέτειρα του Λιβύου συνταγματάρχη, λίγες ώρες αφότου ανεκόπη η προέλαση των εξεγερμένων από δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Σύρτης από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι. Το αεροδρόμιο βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της Σύρτης. Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, η προέλαση γίνεται εν μέσω ανησυχίας καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Σύρτη εδώ και δυο εβδομάδες έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Στην Τρίπολη ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έφθασε την Παρασκευή στην Τρίπολη. Ο Ερντογάν έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ και τον δεύτερο στην ιεραρχία του Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Ads

Ο Ερντογάν έφθασε από την Τύνιδα όπου είχε μεταβεί το βράδυ της Τετάρτης. Η Τυνησία, όπου ξέσπασε για πρώτη φορά λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος, ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στη βόρεια Αφρική που άρχισε από την Αίγυπτο. Η επίσκεψή του στη Λιβύη πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την επίσκεψη στην Τρίπολη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.