Τα υπέρογκα χρέη ορισμένων κρατών, σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση στην οποία είναι τώρα το οικονομικό σύστημα, αποτελούν ισάριθμες απειλές για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας σύμφωνα με τον ισχυρό άντρα του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι.

Ads

«Κανένας ας μην εκπλαγεί. ‘Κεντρική’ μας έννοια παραμένει ότι, η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας γίνεται με μέτριο ρυθμό» βεβαίωσε ο κ. Λίπσκι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ μιλώντας ενώπιον του μεγαλύτερου φορέα αποζημιώσεων των ΗΠΑ, του ‘Depository Trust and Clearance Corporation’.

«Η επιβράδυνση, που παρατηρείται στον ρυθμό ανάπτυξης, κατ’ εμάς είναι κάτι το προσωρινό, αν και οι κίνδυνοι που επικρεμώνται πάνω στις αναπτυγμένες οικονομίες στη φάση αυτήν είναι ορατοί» επισήμανε ο αξιωματούχος.

«Για τις χρηματαγορές θα προκύψει πιθανόν ένας νέος οικονομικός κίνδυνος που βέβαια ενδέχεται να έχει τις γνωστές ήδη επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία ιδίως εάν αναλογιστούμε την ατελή επιχείρηση για την απόσβεση των κρατικών χρεών, επιχείρηση που συνεχίζεται πάντως για πολλά κράτη, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων, όσο και σε επίπεδο ιδιωτών».

Ads

Τέλος άφησε να εννοηθεί ότι στις 6 Οκτωβρίου το ΔΝΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας. Έως τώρα προέβλεπε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης +3,75%, από +4,6% αρχικά ενώ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εκτίμησε την ανάπτυξη στο +4,75%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως ανακοίνωσε ότι ξεμπλοκάρει βοήθεια ύψους 366,5 εκατομμυρίων ευρώ για την Σερβία, την οποία κάλεσε να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση του ποσού αυτού, στο πλαίσιο της βοήθειας, συνολικού ύψους 2,98 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2009.

Μέχρι στιγμής έχει δοθεί στη Σερβία το 60% του συνολικού ποσού της βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ. Το ταμείο στην ανακοίνωσή του εξέφρασε επίσης ικανοποίηση «για την αξιοσημείωτη πορεία της Σερβίας στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματός της» και κάλεσε το Βελιγράδι να ενεργήσει με τον κατάλληλο τρόπο για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ώστε από τον ερχόμενο Ιανουάριο να καταστεί εφικτό το ξεπάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων.