Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε το «σύνθημα» και ακολούθησαν όλοι: Ο πύραυλος που έπληξε το πολωνικό χωριό, με αποτέλεσμα δύο ανθρώπους νεκρούς, ήταν ουκρανικός και όχι ρωσικός.

Ads

Ακολούθησε στο ίδιο μοτίβο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και, τελικά, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, έδωσε και τυπική «λήξη συναγερμού».

Ειδικότερα, την εκδοχή πως ο πύραυλος που έπληξε τη Νοτιοανατολική Πολωνία «προήλθε πιθανότατα από την ουκρανική αεράμυνα» υποστήριξε – μετά τις ΗΠΑ αλλά και τη Βαρσοβία – και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της συμμαχίας.

Πρόσθεσε ότι γι’ αυτό επί της ουσίας ευθύνεται η Ρωσία, η οποία και ξεκίνησε τον «αδικαιολόγητο» πόλεμο.

Ads

Πάντως, ο Γενς Στολτενμπεργκ φρόντισε να επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το συμβάν ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης της Ρωσίας σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

Την ίδια μέρα, την Τετάρτη, ο Αντρέι Ντούντα, σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε πως «ο πύραυλος πιθανόν προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Πολωνίας.
Νωρίτερα, ο Ντούντα είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους, λέγοντας ωστόσο πως είναι άγνωστο ποιος τους εκτόξευσε, δεδομένου ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί και ρωσικά και σοβιετικά όπλα.

Με κομμένη την ανάσα

Στο μεταξύ, από το βράδυ της Τρίτης, ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του, αφού η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός το οποίο δεν εμπόδισε τον Ουκρανό πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να σπεύσει – δίχως στοιχεία – να «δείξει» την Ρωσία ως υπεύθυνη για το πλήγμα, με την Μόσχα να απαντά ότι επρόκειτο για «προβοκάτσια».

Εξαρχής, ωστόσο, οι Αμερικανοί ήταν επιφυλακτικοί ως προς το ποιος ευθύνεται για το πλήγμα στο πολωνικό χωριό, προφανώς επειδή η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή και έρευνα για την προέλευση του πυραύλου.

Μάλιστα, παρά τις φήμες περί του αντιθέτου, την Τετάρτη, νατοϊκές πηγές διαβεβαίωσαν ότι τελικά η Πολωνία δεν ενεργοποίησε το Άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη σύγκληση των μελών της συμμαχίας, όταν κάποιο από αυτά θεωρεί ότι «απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά» του.

Μετά την επίσημη επίκληση του Άρθρου 4, το θέμα συζητείται και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ανάληψη δράσης εκ μέρους της Συμμαχίας.

Ψύχραιμη η Δύση

Αυτός είναι και ο λόγος που, εκτός από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εμφανίστηκαν επιφυλακτικές ως προς την απόδοση ευθυνών στην Ρωσία, αποφεύγοντας να μιλήσουν για την προέλευση του πυραύλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ότι τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ όσο και και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχαν συνομιλήσει με τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να υπογραμμίσουν την ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για το γεγονός.

Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προχωρήσει και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ζητώντας προσεκτική διευκρίνιση των στοιχείων.

Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει το μεσημέρι της Τετάρτης ότι κάποιες χώρες έχουν προβεί σε «αβάσιμες δηλώσεις», κατά τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ωστόσο ότι, σε σύγκριση με άλλους, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν αυτοσυγκράτηση.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, μετά τις δηλώσεις του Πολωνού προέδρου την Τετάρτη, έσπευσε να σημειώσει – ίσως και για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης – ότι η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά «φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής».

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ διέρρεαν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν, από το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου έλαβε χώρα η σύνοδος κορυφής των G20, δήλωσε ότι «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση (σσ. το ενδεχόμενο οι πύραυλοι να προέρχονται από την ρωσική πλευρά). Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά, (ο πύραυλος) να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία – πάντως θα το δούμε».

Τελικά, την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγή του ΝΑΤΟ την οποία επικαλέστηκε το το Reuters. ο Μπάιντεν ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ουκρανικός αντιαεροπορικός.

Κίεβο: Έτσι κι αλλιώς οι Ρώσοι φταίνε

Ακολούθησε η πλήρης αναδίπλωση του Κιέβου, αν και εμμέσως, με τον σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, να δηλώνει ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε «περιστατικά με πυραύλους» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε μία και μοναδική λογική. Ο πόλεμος ξεκίνησε και διεξάγεται από τη Ρωσία.

Η Ρωσία πλήττει μαζικά την Ουκρανία με πυραύλους Cruise», σημείωσε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε απρόβλεπτο πεδίο μάχης. Πρόθεση, μέσα εκτέλεσης, κίνδυνοι, κλιμάκωση -όλα αυτά προέρχονται μόνο από τη Ρωσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για οποιαδήποτε περιστατικά με πυραύλους», πρόσθεσε.

«Όταν μία επιτιθέμενη χώρα εξαπολύει εσκεμμένη μαζική πυραυλική επίθεση κατά ολόκληρου του εδάφους μίας μεγάλης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά όπλα (πυραύλους κλάσης X), μία τραγωδία θα προκύψει αργά ή γρήγορα σε εδάφη άλλων χωρών», εκτίμησε ο ίδιος.

«Επιπλέον, οι ρωσικοί πύραυλοι ή τα θραύσματά τους έχουν πέσει περισσότερες από μία φορές σε συνοριακές περιοχές. Δεν βλέπω να υπάρχει νόημα να ξεφύγουμε από την απλή αυτή λογική – μόνο η Ρωσία είναι ένοχη για απειλές και ακρότητες σε άλλες χώρες με τις πυραυλικές της επιθέσεις»,  πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.