Σχεδόν 3.000 στρατιώτες και άντρες των δυνάμεων ασφαλείας επιχειρούν το τελευταίο διάστημα στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι η μεγαλύτερη τέτοιου τύπου επιχείρηση των αρχών της Βραζιλίας εν όψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2014. Αύρες ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιούνται κατά την επιχείρηση στη φτωχογειτονιά του Mare. Επιλεγμένες δυνάμεις αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι το πέρας του τουρνουά.

Ads

 
Στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο δρουν κάποιες από τις πιο ισχυρές συμμορίες ναρκωτικών της πόλης. Οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών έχουν οδηγήσει αρκετές φορές στο κλείσιμο της εθνικής οδού που συνδέει το κέντρο της πόλης προς το αεροδρόμιο αλλά και άλλων οδικών αρτηριών που οδηγούν στο Ρίο. Έτσι εν όψει του Μουντιάλ και για να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους επισκέπτες η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τη αποκαλούμενη «επιχείρηση ειρήνευσης». Μεταξύ άλλων, ο εναέριος χώρος πάνω από τις παραγκουπόλεις έχει κλείσει επ’ αόριστον γεγονός  που σημαίνει ότι τα αεροπλάνα θα αλλάζουν διαδρομή κατά την προσγείωση και την απογείωση.
 
Οι επιχειρήσεις στις φαβέλες του Ρίο έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 2008 και εντείνονται. Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν συγκρούσεις. Επτά αξιωματικοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους. Ο κυβερνήτης του Ρίο, Sergio Cabral, αποφάσισε στις αρχές του μήνα ότι η αστυνομία δεν μπορεί να επιβληθεί στους δρόμους του Mare και ζήτησε από την πρόεδρο Dilma Rousseff να στείλει το στρατό.
 
Ο στρατός στις φαβέλες
 
Οι στρατιώτες αντικαθιστούν σταδιακά πλέον τους αστυνομικούς που εισέβαλαν στην περιοχή κατά το πρώτο στάδιο της επιχείρησης την περασμένη Κυριακή. Περίπου 300 από τους 2.000 αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή παραμένουν στη φαβέλα Mare. Αναμένεται να απομακρυνθούν μόλις οι περίπου 2.700 επίλεκτοι στρατιώτες ασφαλίσουν την περιοχή.


 

Τα μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας μεταδίδουν ότι οι κάτοικοι βλέπουν πολύ θετικά αυτές τις επιχειρήσεις και υπήρξαν περιπτώσεις που βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν μαζί με την αστυνομία. «Πριν από αυτές τις επιχειρήσεις οι άνθρωποι στις φαβέλες ζούσαν με φόβο σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Πολλοί τραυματίστηκαν από αδέσποτες σφαίρες ενώ ήταν υποχρεωμένοι να υπακούουν στους κανόνες κυκλοφορίας που επέβαλλαν οι άρχοντες των ναρκωτικών» σημειώνει ο δημοσιογράφος Renato Chappot.
 
«Είναι ένα κλίμα ειρήνης που δεν έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Περιμέναμε πολύ καιρό για να δούμε κάτι τέτοιο. Υποθέτω ότι ξεκινά μια νέα εποχή» λέει ο κάτοικος Carlos Henrique Silva. Ωστόσο, αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι άλλες μορφές εγκληματικότητας – όπως οι κλοπές και οι ληστείες – αυξήθηκαν κατακόρυφα με την έναρξη των επιχειρήσεων ειρήνευσης. Πολλές συμμορίες ωθούνται σε άλλες περιοχές της πόλης και αναζητούν τρόπους να αντικαταστήσουν το εισόδημα που χάνεται από το εμπόριο των ναρκωτικών.
 
Εξωδικαστικές εκτελέσεις από την αστυνομία
 
Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν ωστόσο για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις κατοίκων των παραγκουπόλεων από την αστυνομία. Είκοσι πέντε αστυνομικοί θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη για την εξαφάνιση και τη δολοφονία του εργάτη Amarildo στη φαβέλα Ροσίνα ενώ άλλοι τρεις αξιωματικοί συνελήφθησαν αυτό το μήνα αφού κυκλοφόρησε βίντεο που τους έδειχνε να σέρνουν με το αυτοκίνητο το σώμα μιας ετοιμοθάνατης γυναίκας – εργάτριας και μητέρας τεσσάρων παιδιών – η οποία τελικά κατέληξε. Μάρτυρες από τη φαβέλα Congonha υποστηρίζουν ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας πυροβόλησαν τη γυναίκα και στη συνέχεια προσπάθησαν να καλύψουν την πράξη τους.