Το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει στο Τομπρούκ και δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) με έδρα την Τρίπολη, απέρριψε τη συμφωνία που υπέγραψαν την Δευτέρα η Τουρκία και η κυβέρνηση στην Τρίπολη για τους υδρογονάνθρακες.

Ads

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Aguila Saleh, που θεωρείται σύμμαχος της Αιγύπτου, είπε ότι το μνημόνιο κατανόησης είναι παράνομο επειδή υπογράφηκε από μια κυβέρνηση που δεν είχε εντολή.

Το κοινοβούλιο της χώρας, που εδρεύει στο Τομπρούκ, εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά τη συμφωνία την οποία υπέγραψαν την Δευτέρα η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς και ο Τούρκος ομόλογός της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον τομέα των υδρογονανθράκων, βασιζόμενοι στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο η Αθήνα χαρακτηρίζει παράνομο και το οποίο επίσης απέρριψε το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ.

Κοινοποιώντας το σχετικό υπογραφέν έγγραφο το κοινοβούλιο της Λιβύης, μέσω ανάρτησης στο Twitter απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τη συμφωνία.

Στην ανακοίνωσή του το κοινοβούλιο επισημαίνει, όπως είχε κάνει και με το  τουρκολιβυκό μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα, ότι η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες είναι παράνομη, καθώς η τωρινή κυβέρνηση που την υπέγραψε στερείται αξιοπιστίας, νομιμότητας και αποδοχής από τον λαό, καθώς δεν έχει διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση. Εκτός αυτού, το κοινοβούλιο επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποκηρύσσεται, καθώς στερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα «πετρελαϊκά δικαιώματά της».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, αποκαλεί τη συμφωνία «παράνομη» και λέει ότι η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, της οποίας η κυβερνητική θητεία έχει λήξει δεν έχει εξουσιοδότηση για να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.